G7 akkoord over klimaat en sancties Rusland

De landen van de zogenoemde G7 hebben tijdens hun top bindende afspraken gemaakt over het klimaat. De opwarming van de aarde mag in vergelijking tot 1990 niet meer dan 2 graden Celsius bedragen, zo staat in de slotverklaring.

Bondskanselier Angela Merkel en president Barack Obama in gesprek.Beeld epa

Eerder werd een soortgelijke afspraak gemaakt, maar die was niet bindend. Vooral het feit dat ook Japan zich hierbij neerlegde, werd als een verrassing gezien. Merkel zei dat het niet echt moeite had gekost Japan te overtuigen. Ook wordt in de slotverklaring gezegd dat nog deze eeuw het gebruik van fossiele brandstoffen op de aarde geheel moet zijn uitgebannen.

Kanselier Merkel, die dit jaar als voorzitter van de top fungeerde, sprak in haar afsluitende persconferentie, van een 'decarbonisering' van de wereldeconomie in de 21-ste eeuw. Van de zeven landen in de wereld die de meeste fossiele brandstoffen gebruiken horen er vijf tot de G7. Het akkoord moet een opmaat zijn voor de VN-klimaattop in Parijs die eind dit jaar plaatsvindt. Daar zal ook China aan meedoen. In 2050 moet de CO2-uitstoot al met 40 tot 70 procent zijn verminderd.

De G7-leiders op een bank in het Duitse Elmau.Beeld epa

Greenpeace positief

Milieuorganisatie Greenpeace is positief over het akkoord over het klimaat. 'De visie van een ommekeer naar 100 procent verbruik van duurzame energie heeft duidelijk meer contouren gekregen. Met haar besluit kiest de G7 er definitief voor kolen af te zweren', zei energie-expert Tobias Münchmeyer van de organisatie.

Stap voorwaarts

Jorn Kalinski van Oxfam Novib dat opkomt voor duurzaamheid en meer hulp aan arme landen, noemde de verklaring 'een stap voorwaarts'. 'Maar je zou er minder voor geven als je ziet welke concrete voorstellen zijn ingediend voor de conferentie in Parijs.' Minder positief is Oxfam over het feit dat er nog geen financiering is gevonden voor het potje van 100 miljard dollar waarmee 400 miljoen mensen in door klimaatverandering bedreigde gebieden extra bescherming krijgen. Daarnaast noemt Oxfam Novib de afspraken over verdere uitbanning van extreme armoede in de wereld onbevredigend.

Onenigheid over sancties tegen Rusland was er niet. Kanselier Merkel liet weten dat 'als de situatie in de Oost-Oekraïne verder verslechtert, de sancties tegen Rusland worden aangescherpt'. Ze maakte echter niet duidelijk wat onder een verslechtering van de situatie wordt verstaan.
En ze benadrukte dat ook de dialoog met Poetin moet worden gezocht. President Obama ging later in zijn persconferentie harder tekeer tegen Poetin. 'Duidelijk moet blijven dat wat gebeurt in Oost-Oekraïne het land en het volk schade berokkent.' Hij prees overigens de positieve houding van Merkel en de Franse president Hollande. Merkel hield zich over Griekenland op de vlakte: Elke dag telt. En er is weinig tijd.'

De Irakese premier Haider al-Abadi in gesprek met Barack Obama.Beeld reuters

Rustig verlopen top

De politie heeft een makkelijke G7 gehad. Er waren bij de top in Zuid-Duitsland beduidend minder demonstranten dan verwacht en bovendien waren ze vreedzamer dan gedacht. Driehonderd tot vijfhonderd activisten zouden 'autonomen die bereid waren geweld te gebruiken' zijn geweest, maakte de politie maandag bekend.

'Er hebben zich geen noemenswaardige verstoringen voorgedaan', aldus een woordvoerder. De massale aanwezigheid van agenten en ander veiligheidspersoneel was een duidelijk signaal: 'wie niet vreedzaam demonstreert kan problemen verwachten'.

Van tevoren verwachtten de autoriteiten 2000 tot 3000 mensen die zich gewelddadig zouden kunnen gaan gedragen.

Volgens de woordvoerder vielen er aan de zijde van de politie afgelopen dagen acht gewonden. Een agent raakt ernstig gewond toen hij met een poederblusser werd bespoten en hij het spul inademde. 72 mensen zijn aangehouden, van wie er twee in een gevangenis zijn opgesloten. De overige demonstranten zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden