Opinie

'G500 is een bijwagen van D66'

De G500 vertegenwoordigt niet Jong Nederland, maar dient alleen het eigenbelang van hoogopgeleide jongeren. Ze is een bijwagen van D66. Dat stellen Christopher Houtkamp en Zowi Milanovi.

© screenshot. Sywert van Lienden bij Buitenhof, vorige maand.

De G500 zegt op te komen voor 'het' jongerenbelang. Door haar politieke keuzes maakt de organisatie eigenlijk zelf al duidelijk dat dit belang niet bestaat: het G500-programma komt grotendeels overeen met de ideeën van D66. Een bewijs dat G500 niet veel meer is dan een vehikel van de sociaal-liberale ideologie.

G500 laat de afgelopen maand veel van zich horen. Onlangs nog werd in De Wereld Draait Door met veel aplomb aangekondigd dat zij een 'Superpac' gaat oprichten. De opbrengsten daarvan zal G500 onder meer gebruiken om tijdens de komende verkiezingscampagne de politieke ideeën van de verschillende lijsttrekkers fel te bekritiseren dan wel royaal te complimenteren.

Schouderklopje
Wij voorspellen dat Alexander Pechtold veel schouderklopjes tegemoet kan zien. Het 10-punten plan van G500 vertoont opvallend veel gelijkenis met het D66-programma. Leg de standpunten over onderwijs, wonen, pensioenen, duurzaamheid en staatsschuld maar langs de D66-meetlat, en de overeenkomsten zullen u meteen opvallen. G500 doet hier trouwens zelf ook niet moeilijk over: in een open brief aan Pechtold van een maand geleden geeft ze ruiterlijk toe dat G500 en D66 inhoudelijk zeer dicht bij elkaar liggen.

Nu wil het toeval dat er onder jongeren geen consensus is dat het D66-programma hun belangen ook echt het beste vertegenwoordigt. Jongeren zwermen net als ouderen uit over alle politieke partijen. Toegegeven, onder studenten is D66 misschien een populaire stemkeuze. Het Nederlandse jongerenlandschap reikt echter verder dan de universiteitscafés en Coffee Company's. Het is daarom op z'n minst opmerkelijk dat een beweging die pretendeert voor 'het jongerenbelang' op te komen, zo overduidelijk een hoogopgeleid eigenbelang met zich meedraagt.

Want om eigenbelang gaat het G500 natuurlijk wel degelijk. Haar standpunt over het onderwijs is wat dat betreft exemplarisch: studenten moeten in feite kunnen studeren zonder al te veel schulden te maken. Het is niet moeilijk te raden welke groep jongeren daar het meest van profiteert. Daar is op zichzelf niets tegen. Studieschulden zijn immers een grote last voor studenten. Maar daar staat tegenover dat die rekening betaald mag worden door 'de oudere'.

Uit het G500-programma wordt bovendien niet duidelijk hoe we in de toekomst omgaan met de zwakste groepen. Zoals de aanzienlijke groep ouderen, onderdeel van de door G500 heimelijk verfoeide babyboom-generatie, die straks moet rondkomen van een AOW-uitkering met klein pensioentje.

Ook is er geen sprake van een extra belastingschijf. Zou dat soms ingaan tegen het belang van de hoogopgeleide jongeren in hun verdere carrière of strijdig zijn met het sociaal-liberale gedachtengoed?

Illusie
Wij willen graag de illusie wegnemen dat G500 de mening van alle jongeren vertegenwoordigt. Zelf zijn wij ook hoogopgeleid. We komen echter uit de lagere klassen en zijn ons daardoor ook bewust van de situatie van de niet-hoogopgeleiden. Mede door onze achtergrond zijn wij het niet eens met veel van de politieke keuzes die G500 maakt. Wij zijn ervan overtuigd dat veel jongeren onze mening zijn toegedaan.

Hopelijk spreken we binnenkort over G500 slechts als een liberale beweging, en beschouwen we haar niet meer als de vertegenwoordiger van Jong Nederland.

Christopher Houtkamp en Zowi Milanovi studeren politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden