ANALSYE

G20 wil wapenstilstand in Syrië bewerkstelligen

In Syrië moet een wapenstilstand tussen de gematigde oppositie en de regeringslegers van president Assad tot stand komen. Onder toezicht van de VN zal daarna verder moeten worden onderhandeld. Daarnaast zal alle aandacht moeten worden gericht op het vernietigen van IS.

De Turkse president Erdogan naast de Amerikaanse president Obama bij de G20 in Antalya. Beeld null
De Turkse president Erdogan naast de Amerikaanse president Obama bij de G20 in Antalya.

President Obama en de Russische leider Poetin hebben zondagavond tijdens de G20-top in de Turkse badplaats toch nog een afspraak kunnen maken voor verdere voortgang in Syrië. De beide leiders spraken elkaar heel informeel ruim 35 minuten in de lobby van het hotel. Deze afspraak, die werd bekendgemaakt door een woordvoerder van het Witte Huis, komt een dag na het akkoord in Wenen.

Na afloop zei een Russische regeringsvertegenwoordiger dat het gesprek intensief was geweest. 'De strategische doelstellingen van de beide landen zijn in principe hetzelfde, maar er zijn andere ideeën over de precieze aanpak.'

Betere grenscontroles

In het akkoord in Wenen is afgesproken binnen 18 maanden nieuwe verkiezingen te houden in het land en dat een nieuwe grondwet zal worden geschreven. Hierbij mag de gematigde oppositie mee-onderhandelen. Maar onduidelijk blijft wat de positie van de huidige Syrische president Assad zal moeten zijn. De VS, Frankrijk en Turkije eisen dat hij weg gaat, Rusland vindt dat Assad nog een rol heeft in de stabilisatie van de situatie in het land.

Binnen de G20 staat de strijd tegen IS centraal na de aanslagen in Parijs. Volgens een concept van de slotverklaring zullen landen hun grenzen beter moeten controleren, de vluchtelingen uit Syrië moeten wereldwijd worden gespreid en de situatie in Syrië moet zo snel mogelijk worden gestabiliseerd.

'Verdubbelde inspanning om IS onschadelijk te maken'

De G20, bestaande uit de negentien belangrijkste economieën in de wereld plus de EU, was zondag op de eerste dag van de top in de Turkse badplaats Antalya eensgezind in de veroordeling van de 'gruwelijke' aanslag in Parijs en eerdere aanslagen die aan IS worden toegeschreven zoals die tijdens een demonstratie in Ankara, op een Russisch vliegtuig boven de Sinaï en in Libanon. Voor de herdenking van de slachtoffers was er ook één minuut stilte ingelast.

Obama riep tegelijkertijd op tot 'een verdubbelde inspanning om IS in Syrië en Irak onschadelijk te maken'. Hij noemde de aanslagen in Parijs 'een aanval op de beschaafde wereld.' 'Eigenlijk is de G20 een economisch overlegorgaan, maar er hebben zich donkere wolken samengepakt door de verschrikkelijke gebeurtenissen in Parijs', zegt hij na een eerder onderhoud met de Turkse president Erdogan.

Obama wil zich niet verder het conflict in laten trekken en vestigt zijn hoop op een vergroting van de internationale coalitie. Maar hij kreeg niet alle landen om één lijn. De nieuwe Canadese premier Justin Trudeau was niet van plan terug te komen op zijn besluit de Canadese gevechtsvliegtuigen uit Syrië terug te trekken ondanks de nieuwe aanslagen. Daarnaast blijft de rol van Rusland onduidelijk die behalve IS in Syrië ook de gematigde oppositie zou bestoken. EU-president Donald Tusk riep Rusland op dat niet te doen. 'IS is de ware vijanden van de vrije wereld, niet de gematigde Syrische oppositie.'

Uit het concept van de slotverklaring die door persbureau Reuters is gezien, blijkt dat de landen het eens zijn over meer controle aan de grenzen en op de luchthavens. Maar voorzitter Juncker van de Europese Commissie gaf te kennen dat het geen reden is om het EU-beleid aan te passen. Ook wordt erkend dat niet alleen Turkije en Europa de last van de vluchtelingenstroom moeten dragen, maar dat er mondiale opvang nodig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden