G20 pakt bonussen bankiers aan

De excessieve bonussen van bankiers worden aangepakt. De leiders van de G20 hebben vrijdag in Pittsburgh afgesproken op te treden tegen wat velen beschouwen als een belangrijke oorzaak van de kredietcrisis.

Van onze correspondent Philippe Remarque

Er komt een einde aan meerjarige bonussen die doorlopen, ongeacht de prestatie die ertegenover staat. Bonussen mogen niet meer betaald worden als het bedrijf financieel ongezond is. Commissarissen mogen bonussen terugvorderen als ze achteraf constateren dat ze ten onrechte zijn toegekend. Bonussen worden over een langere termijn uitbetaald, zodat de prestatie ook na drie jaar nog overeind moet staan.

Bos

Minister Wouter Bos van Financiën sprak van een ‘ongelooflijke vooruitgang’, al erkent hij dat Nederland nog wat verder had willen gaan. Samen met Frankrijk en Duitsland pleit Nederland voor een plafond aan bonussen, maar dat wil Amerika niet. President Obama heeft al moeite een minder vergaand voorstel door het Congres te loodsen. En net als met alle afspraken in G20-verband zijn het uiteindelijk de parlementen in de landen zelf die beslissen of ze worden uitgevoerd.

De G20-landen kwamen verder overeen dat het stimuleringsbeleid niet voortijdig zal worden stopgezet. Bos: ‘Niemand durft hier te zeggen dat de crisis voorbij is, al is er licht aan het einde van de tunnel.’ Tegelijkertijd worden wel ‘exitstrategieën’ voorbereid voor als het moment is gekomen om de financiële steun te verminderen.

In Pittsburgh is vrijdag verder afgesproken dat de G20 het permanente orgaan wordt waar de grote landen hun economische beleid coördineren. De G20 vertegenwoordigt 90 procent van de economische productie in de wereld.

Topontmoetingen

Anders dan bij de rijkelandenclub G8, die nu alleen nog in de marge van andere topontmoetingen zal plaatsvinden en zich zal concentreren op veiligheidsvraagstukken, nemen aan de G20 ook machtige opkomende economieën als China, India en Brazilië deel.

President Obama wil die landen al langer bij de discussies betrekken en heeft voorgesteld dat de G20 meer macht krijgt.

‘Er heerst een algemeen gevoel dat dit formaat zich heeft bewezen’, zei premier Balkenende vrijdag in het conventiecentrum. Nederland hoort officieel niet bij de nieuwe groep, maar werd al drie keer uitgenodigd. Premier Balkenende denkt dat dat zo zal blijven. ‘Voorlopig houden we het op de wethouder Hekking-strategie’, zei Bos. ‘We staan erbij en op een goed moment zijn we niet meer weg te denken.’

Stemverhoudingen

De G20 besloot ook de stemverhoudingen in het Internationaal Monetair Fonds met 5 procent te veranderen ten gunste van de ontwikkelingslanden. Volgens Bos zal Nederland echter zijn zetel in het bestuur van het IMF behouden. De Amerikaanse wens om het bestuur te verkleinen, is door Europa geblokkeerd.

De verschuiving in de stemverhoudingen van het IMF, ook gewenst door China, geldt als een overwinning voor president Obama. Hij wil medewerking van China bij het rechttrekken van de onevenwichtige wereldeconomie, vooral de verhouding tussen de Verenigde Staten en China.

Op dit gebied werd een eerste stap gezet. In het ontwerp van de slotverklaring stond vrijdag dat landen met een ‘blijvend, aanzienlijk handelsoverschot’ (en dat heeft China) beloven om ‘binnenlandse bronnen van groei te versterken’. Omgekeerd beloven landen met grote tekorten – zoals de VS – om particuliere besparingen te stimuleren.

Specifieke afspraken over de kapitaalbuffer die banken moeten aanhouden, een ander heikel punt, werden uitgesteld. Wel werd overeengekomen hierover voor het einde van 2010 een akkoord te bereiken. De regels zouden in de twee jaar daarna worden ingevoerd.

Wouter Bos, minister van Financiën (ANP) Beeld
Wouter Bos, minister van Financiën (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden