G20-landen lopen hopeloos achter op de CO2-doelstelling

Aan het tempo waarop de landen van de G20, de twintig rijkste landen ter wereld, hun uitstoot van koolstofdioxide verminderen, bereiken ze de mondiale doelstelling om de opwarming van de aarde tot twee graden Celsius te beperken, pas tegen het jaar 2050. Dat blijkt uit een vandaag door accountantskantoor PwC gepubliceerde studie. De kloof tussen wat noodzakelijk is en wat concreet gerealiseerd wordt, neemt alleen maar toe, aldus PwC.

Actie van Greenpeace tijdens G20-top (archiefbeeld). Beeld afp

Om de globale doelstelling te verwezenlijken, is het nodig dat de G20-landen hun energiegerelateerde uitstoot van CO2's jaarlijks met 6,2 procent inkrimpen. In 2013 kwamen die landen, aldus de studie, tot een reductie van amper 1,2 procent. In het geval die landen dit tempo aanhouden, stevent de aarde op een temperatuurstijging van 4 graden af.

Australië de beste
De beste leerlingen van de G20-klas zijn, in volgorde, Australië (min 7,2 procent in 2013), het Verenigd Koninkrijk, Italië en China. De slechtste leerlingen zijn, eveneens in volgorde, de VS, Frankrijk, India, Duitsland en Brazilië. In die landen nam vorig jaar de CO2-uitstoot nog toe.

PwC ziet ook enkele lichtpunten, onder andere door de opkomende landen van de E7 (China, India, Brazilië, Mexico, Rusland, Indonesië en Turkije). Die doen het voor het eerst in de zes jaar dat het kantoor de studie uitvoert beter (gezamenlijk min 1,7%) dan de landen van de G7 (min 0,2%). Ander gunstig teken is de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.