G20 eensgezind in strijd tegen terrorisme

De G20 zegt zeer ongerust te zijn over de groei van terrorisme buiten de strijdgebieden en de dreiging die ze vormen voor alle staten, inclusief de landen van afkomst, transitie en bestemming. Om hier iets aan te doen besluiten de G20-landen de samenwerking te versterken, onder meer door informatie uit te wisselen.

Wereldleiders op de foto bij de G20 in Antalya. Beeld afp
Wereldleiders op de foto bij de G20 in Antalya.Beeld afp

Ook zal meer aandacht moeten worden gericht op de detectie van grensoverschrijdend terreurverkeer. En er zal nauwer samengewerkt worden om de veiligheid in het luchtverkeer te verzekeren, met het oog op het opgeblazen Russische toestel boven de Sinaï.

In een speciale verklaring na afloop van de top hebben de leiders van de twintig belangrijkste economieën (G20) in de wereld gezegd 'verenigd te staan in de strijd tegen terrorisme'.

'De verspreiding van terroristische organisaties en de toename van het aantal terroristische aanslagen in de wereld ondermijnen de internationale vrede en veiligheid en brengt de pogingen de economie te versterken en duurzame groei te bewerkstelligen in gevaar.'

Terreur is onder geen enkele omstandigheid aanvaardbaar. Uitdrukkelijk wordt gesteld dat terreur niet mag worden geassocieerd met een of andere religie, nationaliteit, beschaving of etnische groep.

Humanitaire verantwoordelijkheid
De Turkse president Tayyip Erdogan, die voorzitter was van deze top, waarschuwde ervoor dat de huidige migratiecrisis in Europa niet verward mag worden met terrorisme. 'Als we dat doen dat ontlopen we onze humanitaire verantwoordelijkheid'. Erdogan benadrukte dat door het akkoord van Wenen van zaterdag er uitzicht is op een politieke transitie. 'Het is een hoopgevende stap voorwaarts.' Maar hij bleef erbij dat de huidige president Bashar al-Assad geen plek mag hebben in het toekomst bestuur van het land.

In de verklaring is wel gesteld dat bij de strijd tegen terreur de universele verklaring van de rechten van de mens en de centrale rol van de VN en andere conventies moeten worden geëerbiedigd. Tegelijkertijd wordt de VN-resolutie 2178 onderschreven waarbij is gesteld de aanmoediging van terreuraanslagen en de verheerlijking van geweld via internet te voorkomen, net als de rekrutering van nieuwe terroristen.

Klimaatafspraak op G20 nog ver weg
India en Saoedi-Arabië weigeren vooralsnog zich vast te leggen om het beperken van de opwarming van de aarde met twee graden Celsius. Deze afspraak is opgenomen in het concept-slotverklaring van de G20 met het oog op de klimaattop in Parijs.

Afgelopen nacht en vanmorgen is in de Turkse badplaats Antalya urenlang onderhandeld om tot een eensluidende verklaring te komen. In de verklaring staat dat 'klimaatverandering een van de grote uitdagingen van deze tijd is.'

De Duitse bondskanselier Merkel in gesprek met de Turkse president Erdogan. Beeld afp
De Duitse bondskanselier Merkel in gesprek met de Turkse president Erdogan.Beeld afp

'Wij willen tot een protocol of een ander akkoord met legale status komen op de klimaattop en daarbij bevestigen we het doel van 'minder dan 2 graden'.' Dat laatste ligt niet goed bij alle G20-naties.

India eist op voorhand financiële steun van de rijkere landen bij de ontwikkeling van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie. De klimaattop vindt plaats in Parijs van 30 november tot 11 december, waarbij een nieuwe internationale afspraak moet worden gemaakt door 195 landen.

Een uitgeputte onderhandelaar van de EU zei na 20 uur praten het gevoel te hebben dat 'niet alle leiders op dezelfde planeet leven'. 'De intentie was alleen dat alle G20-landen zich committeren aan hetzelfde onderhandelingsproces en stapsgewijs de getallen op orde krijgen', zo zei hij.

De Chinese president Xi Jinping (R) schudt handen met de Russische president Vladimir Putin. Beeld afp
De Chinese president Xi Jinping (R) schudt handen met de Russische president Vladimir Putin.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden