G20 belooft steun in vluchtelingencrisis
De landen van de G20 zien migratie als een wereldwijd probleem, dat door alle landen samen moet worden opgelost. Dat staat in de ontwerpverklaring van de G20-top die dit weekeinde in het Turkse Antalya plaatsvindt.
Daarin beloven de leiders van de twintig belangrijkste economieën dat alle landen migranten zullen opnemen en humanitaire hulp zullen verlenen. Dit wordt gezien als een overwinning voor Europa en Turkije, die aandrongen op hulp in de migrantencrisis door landen die niet direct met de vluchtelingenstroom worden geconfronteerd. G20-leden als China, India en Rusland verzetten zich hier tegen.
Grenscontroles
Om de terreurdreiging te verkleinen, belooft de G20 in de opzet van de verklaring verder om grenscontroles te verscherpen en de veiligheid van het luchtverkeer te verbeteren. De aanslagen in Parijs worden door de landen als 'gruwelijk' bestempeld, terwijl de eensgezindheid in de strijd tegen terrorisme nogmaals wordt benadrukt.
EU-president Donald Tusk heeft de G20 opgeroepen concrete stappen te nemen tegen het internationale terrorisme. 'Frankrijk verwacht daden', zei Tusk zondag. 'Dit kan geen gewone top zijn', zei Tusk over de G20-bijeenkomst. 'Woorden zijn niet genoeg. De tijd is gekomen om te handelen.'
Volgens de EU-chef heeft de G20 een bijzondere verantwoordelijkheid om de internationale financiering van het terrorisme aan te pakken.
Tusk riep 'alle G20-leiders' op militaire operaties in Syrië te richten op IS. 'Zij zijn de ware vijanden van de vrije wereld, niet de gematigde Syrische oppositie.' Met name Rusland wordt ervan beschuldigd in Syrië alle tegenstanders van het regime van Syrische president Bashar al-Assad aan te vallen.
Obama en Poetin in gesprek
Tijdens de bijeenkomst in Turkije hebben de Amerikaanse president Obama en de Russische president Poetin een besloten gesprek gehad. Ze spraken ongeveer vijftien minuten met elkaar.
De wereldleiders bij de G20-top in Turkije hebben een minuut stilte in acht genomen, niet alleen voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs maar ook voor anderen die bij terreurdaden zijn omgekomen.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelde aan zijn collega's voor een minuut stilte in acht te nemen aan het begin van de vergadering. Erdogan zei dat het ter nagedachtenis van de slachtoffers in Parijs was, maar bijvoorbeeld ook voor de mensen die vorige maand omkwamen bij een dubbele zelfmoordaanslag in Ankara.
undefined
RT>
Hoewel de G20 een bijeenkomst is van negentien economisch belangrijke staten en de Europese Unie, staan dit keer ook andere belangrijke onderwerpen op het programma. Door de aanslagenreeks in Parijs zijn de terreurbestrijding en de vluchtelingencrisis een punt van de discussie. Ook het klimaat staat op de agenda. De Franse president Hollande is niet aanwezig bij de G20 vanwege de aanslagen in Parijs.