Fysiotherapeuten weigeren opstellen behandelingslijst

De fysiotherapeuten weigeren nog mee te werken aan de samenstelling van een lijst van aandoeningen waarvoor langdurige fysio- of oefentherapie noodzakelijk is....

ANP

ANP

DEN HAAG

Dinsdag brachten de KNGF, LVFD en VVF gezamenlijk een alternatieve lijst naar buiten. In het voorstel van het ministerie ontbreken enkele essentiële behandelingen, zo menen de fysiotherapeuten.

Belangrijkste daarvan zijn fysiotherapie voor kinderen, behandeling na een operatie aan knie, heup of wervelkolom, bij hart- en vaataandoeningen, bekkenproblemen, botontkalking of beenmergontsteking. De beroepsorganisaties vinden dat die behandelingen 'absoluut niet' beperkt kunnen blijven tot de negen sessies die het ziekenfonds standaard vergoedt.

Een woordvoerder van het ministerie van VWS wijst erop dat er nog altijd sprake is van een concept, waar tal van externe deskundigen en organisaties zich deze weken nog over buigen. Minister Borst wil de lijst in de eerste week van september publiceren.

Borst wil in 1996 200 miljoen gulden op fysiotherapie bezuinigen. Ze wil lange behandelingen die geen aantoonbaar effect hebben, niet langer door het ziekenfonds laten vergoeden. Ook brengt ze het aantal sessies bij kortdurende behandelingen terug van twaalf naar negen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden