Fysiotherapeuten: kijk eens naar andere polis

Zorgverleners mengen zich actief in de concurrentiestrijd tussen de zorgverzekeraars. Fysiotherapeuten zijn een actie begonnen waarin zij vaste klanten aanvullende verzekeringen aanraden - of juist afraden. Het motto is: 'U krijgt een goede behandeling van uw fysiotherapeut, maar krijgt u die ook van uw zorgverzekeraar?' De therapeuten hopen hun patiënten ervan te overtuigen dat overstappen de moeite waard kan zijn.

Foto ter illustratie. Beeld ANP Xtra
Foto ter illustratie.Beeld ANP Xtra

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat het zorgverleners vrijstaat collectief advies te geven over verzekeringen. 'Wel is het zaak dat wie zich verzekert een bredere afweging maakt', aldus een woordvoerder. 'Zo zijn onder meer ook de kwaliteit van de dienstverlening door de verzekeraar van belang en of het een natura- of restitutiepolis betreft.'

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland zegt dat er 'niets op tegen' is als zorgaanbieders hun patiënten informeren, 'mits dat correct en binnen de spelregels gebeurt'. De Autoriteit Consument & Markt (ACM), die die spelregels handhaaft, gaat het consumentenadvies van de fysiotherapeutenvereniging nader bestuderen.

Aarzelend beginnen zorgverleners zich als adviserende partij te begeven op de verzekeringsmarkt, in de hoop daar wat meer beweging in te krijgen. Zo'n 80 procent van de Nederlanders heeft een aanvullende verzekering, maar velen laten de jaarlijkse mogelijkheid om over te stappen liggen. Sinds de invoering van de zorgverzekeringswet in 2006 is zo'n driekwart van de verzekerden nog nooit van verzekeraar gewisseld. Apothekers gingen de fysiotherapeuten in 2007 voor met de campagne 'Slikt u alles van uw zorgverzekeraar?'. Zij riepen verzekerden van Menzis, CZ en Agis op over te stappen naar een andere verzekeraar.

Dekking

Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste achttien sessies bij de fysiotherapie volledig vergoed. Zijn meer sessies nodig, dan komen die voor eigen rekening tenzij sprake is van een chronische aandoening. Volwassenen met een chronische aandoening die vermeld is op een speciale lijst moeten de eerste twintig sessies zelf betalen, daarna betaalt de verzekering. De limiet van twintig sessies geldt per aandoening, niet per jaar. Voordat de verzekeraar uitkeert, moet eerst het eigen risico voldaan worden, volgend jaar 375 euro per volwassene.

De lijst 'chronische aandoeningen' is beperkt. Zo staat reuma er niet op. Er zijn 440 duizend reumapatiënten, onder wie 12 duizend met een zogeheten ernstige aantasting. Die laatste groep heeft wekelijks twee fysiotherapie-sessies nodig, zo'n honderd per jaar.

Op dit soort groepen richt zich de campagne van het KNGF. Deze beroepsorganisatie van fysiotherapeuten heeft posters verspreid die fysiotherapeuten in hun praktijk kunnen ophangen. Ze heeft de verzekeringen verdeeld in drie categorieën: onbeperkte dekking zonder medische selectie (drie polissen); ruime dekking, geen medische selectie en vrije keuze (tien polissen); en beperkte dekking, medische selectie en geen vrije keuze(22 polissen).

Keuze fysiotherapeuten

De premies van de drie polissen met de ruimste dekking zijn relatief hoog (respectievelijk 175,22 euro, 195,45 euro en 208,39 euro), maar maken fysiotherapie volgens het KNGF toegankelijk voor mensen die dat nodig hebben. Het hele overzicht heeft het KNGF op de site fysiotherapie2015.nl gezet. De ACM gaat nu bekijken of het advies wel objectief is en of het niet te beperkt of te selectief is.

Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland merkt op dat patiënten niet alleen een keuze hebben tussen verzekeringen. 'Ook op het gebied van fysiotherapie is er een groot aanbod en zijn er grote verschillen. Patiënten zouden er zeer bij gebaat zijn als fysiotherapeuten ook daarover goede informatie geven.' De verzekeraars benadrukken bovendien dat niet zij maar de politiek bepaalt wat er in het basispakket zit. 'Als we met elkaar vinden dat de toegankelijkheid van bepaalde vormen van zorg gewaarborgd moet zijn, dan is de aangewezen weg daarvoor: dit opnemen in het basispakket.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden