Fysiotherapeut is drukst bezette man van turnploeg

ALPHEN AAN DEN RIJN - Fysiotherapeut Niels Hagen is zaterdag de drukst bezette man bij de turninterland Nederland - België, een niemendalletje van elf tegen twee. De Bossche paramedicus heeft de zorg over acht Nederlandse topturners die in de aanloop naar de WK in Tokio van pijntje naar klachtje en van kwetsuur naar blessure tuimelen.


Bart Deurloo, het sprankelende talent dat ditmaal maar twee van de zes toestellen afwerkt, komt zijn rode en opgezette middelvinger laten zien. In de normale wereld zouden ze Deurloo met zijn dikke vinger anderhalve maand rust hebben voorgeschreven.


Coach Bram van Bokhoven vertelt dat de vinger op training uit de kom is geschoten en dat hij hem er eigenhandig weer heeft 'ingezet'. Even trekken en dan zit zulks weer op zijn plaats, zegt Van Bokhoven. Intussen kampt de turner al weken met een hand die niet kan doen wat in training en wedstrijd noodzakelijk is.


Of dat het enige is dat Deurloo veertien dagen voor de WK nog dwars zit? Zo blijkt het niet te zijn. Hij heeft ook last van de rug. 'Want Bart is eigenlijk een stijve turner', zegt fysiotherapeut Hagen die ook de lenigste en soepelste van het stel, Jeffrey Wammes, op zijn behandeltafel heeft.


Dan is er nog een ingescheurde meniscus die Deurloo hindert. De van hanekam voorziene gymnast uit Ridderkerk moet zijn landing aanpassen. 'Van de rekstok af liet ik me doorvallen op de rug. Om de klap op te vangen', vertelt hij na afloop.


Zo doet hij, de man die bij de WK voor Nederland alles zes onderdelen zou moeten turnen, maar twee disciplines. Hij zwaait aan de rekstok en doet de voltige, met een afsprong die zijn kniegewricht niet pijnigt. Vloer, sprong, brug en ringen laat hij achterwege.


Wie denkt dat zo'n gemankeerde man wel thuisgelaten zal worden voor een belangrijk WK, heeft het mis. Deurloo gaat mee naar Japan in een ploeg van acht man, inclusief twee reserves. In twee weken kan nog veel gebeuren qua medische verzorging. En anders zijn er nog altijd de pijnstillers.


Deurloo heeft ook de laconieke instelling om door de pijn heen te knallen als het moet. 'Je leeft maar één keer', heeft hij op de zijkant van zijn romp laten tatoeëren.


Vrouwen van middelbare leeftijd vragen in Alphen of hij zijn shirtje even wil optillen. Kunnen ze het bekijken en aanraken. Deurloo, droogjes: 'Dat willen meer vrouwen.'


Hagen heeft meer patiënten. Arjen Butter, dit jaar voor de tweede keer geopereerd aan de schouder, heeft een zere rug. De lange Michel Bletterman heeft een hersteltraject na een gebroken arm achter de rug. Anthony van Assche is nog maar net hersteld van een polsblessure.


Van Assche miste de vorige voorbereidingswedstrijd in Chaumont, een desastreus verloren interland tegen Frankrijk en Spanje. Zes van de vaste krachten waren daarbij afwezig. Die wedstrijd werd gedaan door de B-keus, aankomende jongens als Telussa, Ilbrink, Smink, Van Weelden en De Vries plus de twee A-turners Bletterman en Van Minde.


In het achttal dat dinsdag naar Tokio vliegt, zijn Jeffrey Wammes en Yuri van Gelder de fitsten. Wammes is de ervaren turner die zijn krachten spaart en alleen voluit gaat op zijn favoriete nummer, sprong. Van Gelder, de dopingzondaar die vorig jaar uit WK-stad Rotterdam vluchtte, is veel gretiger. Hij doet drie disciplines, twee onwennige (sprong en vloer) en een bekende, ringen. Zijn 15.70 van de ringen is van wereldklasse.


De meeste zorg van de begeleidingsstaf is gericht op Epke Zonderland. De Europees kampioen op rek-stok is in drie weken weer aardig hersteld van een spierkwetsuur in de rechterschouder. Een internationale wedstrijd in Gent kostte hem bijna de WK in Tokio.


Ze hebben hem weer op de been gekregen. Zonderland doet zaterdag een brugoefening met aanloopproblemen, maar met een sterk eind. Hij heeft zijn ambitie op dat nummer voor de WK teruggeschroefd. Zijn zilveren medaille op de EK is voorlopig een uitschieter geweest.


Na brug volgt in Alphen zijn befaamde rekoefening, met een Cassina-Kovacs in plaats van de gecombineerde vluchtonderdelen Cassina en Kolman. Er komt zelfs een spreidstand boven op de stok, met aanraking van de stok, aan te pas. 'Een punt aftrek', lacht Zonderland.


Op de WK zal hij zich met een conservatieve oefening voor de finale willen plaatsen. 'Dan heb ik nog net als in Rotterdam een week om mijn oefening helemaal klaar te krijgen', aldus de Fries die zijn dag in Alphen afsluit met een meer dan behoorlijke voltigeoefening.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden