Nieuwsstatenverkiezingen

FvD stelt Annemarie van Gaal aan als informateur in Flevoland

Forum voor Democratie heeft Annemarie van Gaal gekozen als informateur in Flevoland, een van de drie provincies waar de partij de grootste is geworden.

Ondernemer en televisiepersoonlijkheid Annemarie van Gaal.Beeld ANP Kippa

Na de aanstelling van de informateurs Hans Wiegel in Zuid-Holland en voormalig Schiphol-directeur Hans Smits in Noord-Holland, kiest Forum voor Democratie met televisiepersoonlijkheid Annemarie van Gaal in Flevoland opnieuw voor een prominente verkenner. De ondernemer is gevraagd de mogelijkheden voor een coalitie in de Provinciale Staten te onderzoeken. De partij heeft nu in alle drie provincies waar zij de grootste werd het initiatief genomen in de formatie. 

In Flevoland vormen op dit moment VVD, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie het college. De verdere versplintering na de afgelopen Statenverkiezingen vraagt opnieuw om een brede coalitie. De politiek onervaren Van Gaal staat dus voor een lastige klus. Gert-Jan Ransijn, fractievoorzitter van Forum in Flevoland, laat op Twitter weten geen enkele partij van samenwerking uit te sluiten.

Van Gaal is als ondernemer en investeerder actief in de mediabranche. Ze richtte in 1992 samen met de Nederlandse ondernemer Derk Sauer in Moskou het bedrijf Independent Media op. Dat bedrijf is onder meer verantwoordelijk voor de Russische versie van het magazine Cosmopolitan.

In Nederland was Van Gaal directeur voor de Telegraaf Tijdschriften Groep en was ze lid van de Raad van Toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Elke maand verschijnt haar column in De Telegraaf. Voor RTL4 presenteert ze samen met John Williams het programma Dubbeltje op z’n kant. Daarin helpt de ondernemer mensen van hun schulden af te komen. Ze geldt als voorstander van een basisinkomen voor 60-plussers.

Van Gaal moet nog wel even wachten voor ze aan de gesprekken kan beginnen. Op initiatief van het CDA worden de stemmen in Flevoland herteld. De partij kwam rond de tien stemmen tekort voor een vierde zetel. Als uit de hertelling blijkt dat het CDA toch recht heeft op de zetel, verliest Denk de enige plek in het provinciehuis. Het hertellen van de stemmen gaat naar verwachting zeker twee weken duren. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden