Nieuws Verkiezingen

FvD staat voor logistieke operatie om zetelverlies te voorkomen

Om te voorkomen dat Forum voor Democratie een zetel in de provincie Flevoland verliest, is een van de verkozen kandidaten genoodzaakt te verhuizen. De partij behaalde acht zetels in Flevoland, maar de nummer acht op de lijst is ook verkozen in Noord-Holland. De wet schrijft voor dat kandidaten moeten wonen in de provincie die ze vertegenwoordigen en dat dwingt FvD tot de nodige logistieke operaties. 

FvD’er Annabel Nanninga van Forum voor Democratie (FvD) tijdens de uitslagenavond van de provincialestatenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. Beeld ANP

Kandidaten mogen wel op twee lijsten staan, maar het is wettelijk verboden om in twee provinciale parlementen plaats te nemen. Daarnaast moeten kandidaten wonen in de provincie waar ze verkozen zijn. Doordat FvD moeite had alle lijsten vol te maken, stonden enkele namen op twee kandidatenlijsten. Het is voor de partij een flinke puzzel om alle 86 behaalde provinciale zetels op tijd te vullen. 

In Flevoland bijvoorbeeld is de nummer acht op de lijst, de Amsterdammer Maxim Gortworst, ook verkozen voor de Provinciale Staten van Noord-Holland. Hij kan ervoor kiezen zijn plek af te staan, maar de nummers negen en tien op de lijst zijn ook verkozen in Noord-Holland. Meer kandidaten zijn er niet in Flevoland. Het is volgens de kiesraad bovendien niet mogelijk om alsnog een nieuwe kandidaat te presenteren. 

Verhuizing

Gortworst maakt daarom de keuze om zijn woonplaats Amsterdam te verruilen voor Flevoland, zo bevestigde de partij donderdagVolgens de regels moet hij de verhuizing binnen 27 dagen hebben geregeld. Dit maakt de weg vrij voor een andere kandidaat in Noord-Holland, die doorschuift op de lijst. 

Eenzelfde oplossing zal wellicht nodig zijn in Zuid-Holland. FvD haalde daar elf zetels, maar de nummer drie woont in het Gelderse Hattem. Om als Statenlid te stemmen voor de Eerste Kamer, moet deze kandidaat - binnen vier weken - wonen in de provincie die wordt vertegenwoordigd.

Daarnaast kan het verdelen van de restzetels nog tot logistieke problemen leiden: in de provincies Groningen, Noord-Brabant en Limburg komen de kandidaten op plekken zes, tien en acht uit andere provincies, maar vallen ze door de huidige zetelverdeling net buiten de staten. Een extra restzetel voor Forum in een van de drie provincies, betekent dat ook zij moeten verhuizen of de plek moeten afstaan.

Om alle provinciezetels in te vullen, heeft de partij weinig bewegingsruimte. In Friesland behaalde Forum zes zetels met negen kandidaten, in Groningen zijn er zeven kandidaten voor vijf zetels. De zes zetels in Utrecht haalde de partij met een relatief lange lijst van veertien kandidaten, maar vijf van hen kandideerden zich ook voor andere provincies. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden