NieuwsForum voor Democratie

FvD-senatoren en Statenleden keren Baudet massaal de rug toe

De ontbinding van Forum voor Democratie zet in rap tempo door. Ook vier van de tien Eerste Kamerleden willen niets meer met partijleider Thierry Baudet te maken hebben en beginnen voor zichzelf. In FvD zelf houdt de machtsstrijd binnen het bestuur aan.

Raoul du Pré
Thierry Baudet eerder deze week bij het partijkantoor in Amsterdam. Beeld ANP - Robin van Lonkhuijsen
Thierry Baudet eerder deze week bij het partijkantoor in Amsterdam.Beeld ANP - Robin van Lonkhuijsen

‘Een partij waarin van racisme, antisemitisme en nazisme geen afstand wordt genomen en kritiek niet gehoord wordt is niet de onze. Wij nemen hier nadrukkelijk afstand van en stappen op’, aldus senator Bob van Pareren vrijdag in een verklaring op Twitter, mede namens zijn fractiegenoten Toine Beukering, Hugo Berkhout en Otto Hermans. Zij geven hun zetel niet op. ‘Met een schoon geweten zullen wij ons blijven inzetten in de Eerste Kamer.’

Nadat donderdag een reeks prominente FvD’ers vertrok, Joost Eerdmans en Annabel Nanninga voorop, is nu een ware uittocht van volksvertegenwoordigers gaande die namens FvD gekozen zijn, maar nu niet meer in de partij geloven. In Overijssel zijn vier van de vijf leden van Provinciale Staten opgestapt. Ook zij behouden hun zetel en gaan als een nieuwe fractie verder. Dat geldt ook voor vijf van de zes Statenleden in Flevoland en vier van de zes Statenleden in Drenthe.

Eerder vandaag maakt de Limburgse gedeputeerde Ruud Burlet bekend dat hij FvD verlaat. Hij blijft wel in het Limburgse provinciebestuur, al is nu onduidelijk namens wie. De zeven Statenleden in Limburg hebben hun keuze nog niet gemaakt. Daar vergaderen zij vandaag over. In veel andere provincies zijn de Statenfracties verdeeld.

‘Niet professioneel, integer en betrouwbaar’

De FvD-fractie in het Europees Parlement is vooralsnog niet opgestapt, maar laat wel wel weten collectief achter het partijbestuur te staan. Zij noemen Baudet ‘niet professioneel, integer en betrouwbaar’ en veroordelen de ‘vergaande antisemitische en racistische uitingen’ van Baudet en de omstreden jongerenvoorzitter Freek Jansen.

Hoe het verder gaat met Forum zelf is ongewis. Het partijbestuur wil een ledenraadpleging over het geplande royement van Baudet en de benoeming van een nieuw partijbestuur, maar wel onder voorwaarde dat Baudet zich terugtrekt uit de media en zijn plek in het partijbestuur nu opgeeft. Het bestuur liet vrijdagmiddag in een verklaring weten dat Baudet zich inmiddels inderdaad heeft uitgeschreven, maar daarop wierp Baudet onmiddellijk tegen dat hij dat beschouwt als een couppoging. Hij roept juist zijn tegenstanders in het bestuur op om op te stappen en de partij niet langer te ‘gijzelen’.

In de Eerste Kamer, tot voor kort Baudets belangrijkste machtsbasis, blijft intussen weinig over van Forum. Vorig jaar verloor Baudet al twee van de twaalf zetels aan de opgestapte Henk Otten en Jeroen de Vries. Eerder deze week vertrokken Annabel Nanninga, Nicki Pouw-Verweij en Paul Cliteur en nu dus nog eens vier senatoren.

Hoe het extreemrechtse gedachtegoed steeds meer vat kreeg op de jonge achterban van FvD
Baudets stijl van politiek bedrijven, in combinatie met zijn intellectuele pretenties, vallen in de smaak bij Erkenbrand. Dat schreven we in 2017 in dit profiel over de extreemrechtse groepering.

‘Thierry mag Europa niet dominant blank willen houden.’ Het prominente FvD-lid Yernaz Ramautarsing kwam eind 2017 in het nieuws met uitspraken over IQ en volkeren. Die waren volledig uit zijn verband gerukt, volgens Forum voor Democratie. Maar conversaties in besloten appgroepen scheppen helderheid.

Op extreemrechtse internetplatforms is antisemitisme heel gewoon. Maar ook in mainstream geachte kringen is het wijzen naar Joden niet langer taboe. De Volkskrant kon in 2018 maandenlang meekijken op afgesloten chatgroepen op Discord en Whatsapp en trof deze nieuwe Jodenhaat ook aan in online discussies tussen Forum voor Democratie-leden en -aanhangers.

Op extreemrechtse fora werd in maart 2019 opgewonden gereageerd op het nieuws van de aanslagen in Utrecht en Christchurch en de winst van Thierry Baudet. Dit, schreven gebruikers, kon weleens het langverwachte begin van de rassenoorlog zijn.

In de onder-onssfeer van appgroepen bieden leden van jongerenpartijen tegen elkaar op met extreme berichten. Die lekken nogal eens uit - met vergaande consequenties. Ook in de appgroepen van de jongerenafdeling van FvD gingen kwestieuze memes rond.

De jongerenorganisatie van Forum voor Democratie, JFVD, heeft meerdere klokkenluiders geroyeerd. Eerder dit jaar waarschuwden deze leden voor rechts-extremistische ideeën onder partijleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden