Fusietrend onder opticiens door stagnatie

De moordende concurrentie in de optiekbranche leidt tot een concentratiegolf onder de bijna 1800 brillenketens en zelfstandige opticiens. Maandag kondigde Groeneveld Winkelbedrijven in Dordrecht de overname aan van de noordelijke keten Becker....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Groeneveld heeft 67 vestigingen, die met uitzondering van de noordelijke provincies over het gehele land zijn verspreid. Becker brengt twintig vestigingen in Groningen, Friesland en Drenthe in. In totaal werken nu 410 mensen bij Groeneveld. 'Ons meest noordelijke punt is Zwolle en de zuidelijkste vestiging van Becker is in Hoogeveen', zegt Frank van Sebille, marketing-manager van Groeneveld. De nieuwe combinatie kent in het winkelnet daardoor weinig overlappingen.

Van Sebille brengt de overname in verband met de stagnerende omzet in de optiek-branche. Sinds een half jaar is er sprake van een lichte omzetdaling. 'Tot voor kort verving de consument een bril gemiddeld om de vier jaar', zegt Van Sebille, 'maar tegenwoordig wordt de aanschaf van een nieuwe bril een half jaar langer uitgesteld. Dat wordt niet meer ingehaald.'

De totale omzet in de optiekbranche blijft hangen op ruim een miljard gulden per jaar. Gemiddeld besteedt de consument 70 gulden per jaar aan brillen of contactlenzen. De branche wordt echter geteisterd door overcapaciteit. Van Sebille wijt dat onder meer aan de activiteiten van 'prijsbrekers in het lage segment' zoals Hans Anders, maar ook aan die van andere discounters zoals de warenhuizen waar de consument zijn bril uit het rek kan uitzoeken.

Hans Anders is verreweg de grootste keten in Nederland met ruim 200 vestigingen. Naast ruim 150 Hans Anders-winkels behoren ook Rinck met 36 zaken en Webro met 18 vestigingen tot de groep van Hans Anders.

De Limburgse paardenmiljonair Leon Melchior was tot voor kort eigenaar van de groep, maar het detailhandelsconcern Vendex zal Hans Anders in fasen overnemen. In mei nam Vendex al een minderheidsbelang van 33 procent in de groep, maar dat belang kan over enkele jaren worden uitgebreid tot 67 procent. Hans Anders had vorig jaar een omzet van 115 miljoen gulden en 660 werknemers.

Na Hans Anders bezet de Pearle-keten de tweede plaats op de markt met rond 100 vestigingen. Groeneveld noemt zich echter de groep met het grootste aantal eigen vestigingen. De winkels van Hans Anders en Pearle worden voor een belangrijk deel gedreven door franchisenemers.

Het overgrote deel van de 1800 brillenwinkels wordt echter gedreven door zelfstandige opticiens. Vooral die hebben het moeilijk op de stagnerende markt, stelt Van Sebille vast. 'Zij proberen het hoofd boven water te houden door zich te richten op het midden- en hoge segment van de markt en hopen de lagere omzet te compenseren met het opvoeren van de gemiddelde prijs.' Van Sebille sluit niet uit dat de consument juist daardoor naar prijsbrekers wordt gejaagd. 'Het zou een verklaring kunnen voor de opkomst van Hans Anders.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden