Fusieplan provincie mislukt

De Zuid-Hollandse waterschappen IJsselmonde, De Groote Waard, Goeree-Overflakkee en De Brielse Dijkring gaan fuseren. Dit hebben Provinciale Staten van Zuid-Holland woensdag besloten....

De provincie stuurde jarenlang aan op een grotere fusie, de zogenoemde W7-variant, waarbij ook de waterschappen Krimpenerwaard, Alblasserdam/Vijfheerenlanden en het Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden in één organisatie zouden komen. Dit zou onder meer de slagkracht van het nieuwe waterschap vergroten.

In november echter schaarde de CDA-fractie zich achter de lobby voor de vier organisaties die nu samengaan, de W4. De partij heeft als reden voor die switch sindsdien het gebrek aan draagvlak voor de W7-variant aangevoerd.

Zowel voor- als tegenstanders van het nu genomen besluit bestempelden de opstelling van het CDA woensdag als politiek opportunisme. Het publiek interesseert zich niet voor de waterschappen. De partij zou vooral stemmen willen trekken bij een relatief kleine groep belanghebbenden.

'Dit is een farce', aldus dijkgraaf Beishuizen van IJsselmonde, een van de W4. 'Wij hebben onze zin gekregen, maar op de verkeerde gronden. Wij hadden de beste waterstaatkundige argumenten, maar daar is het hier geen moment over gegaan. Het CDA moest opeens zonodig naar de burgers luisteren. En de PvdA was alleen maar tegen omdat ze hopen daarmee het CDA te schaden. Een slechte discussie.'

VVD'er Jan Helder, langjarig voorvechter van het nu geaccepteerde voorstel: 'Het CDA vond sinds mei vorig jaar dat draagvlak een belangrijker overweging moest worden. Wij hadden liever dat overwegingen van water en geld de doorslag hadden gegeven.'

Het GS-voorstel kwam woensdag drie stemmen tekort. Vier statenleden stemden niet mee omdat ze belanghebbende waren. Onder hen de dijkgraaf van de Krimpenerwaard, die tegen het nu aangenomen voorstel is. De Krimpenerwaard wordt nu bij waterschap Schieland gevoegd, Alblasserwaard-Vijfheerenlanden gaat op termijn naar het Gelderse waterschap Rivierenland.

Het zuiveringsschap wordt in drieën geknipt om in alle nieuwe waterschappen de eigen taken te kunnen uitvoeren. De reorganisatie zal naar verwachting zeker vijf jaar in beslag nemen. Volgens berekeningen van het zuiveringsschap gaan hun tarieven met ten minste 10 procent omhoog. Over de totale kosten lopen de schattingen uiteen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden