Fusiepionier met een uitgesproken mening

Een onafhankelijke adviseur voor fusies, dat was nieuw toen Leon van den Boom zijn bedrijf oprichtte. 'We zullen zijn creativiteit missen.'

Peter de Waard
null Beeld RV
Beeld RV

Leon van den Boom was een pionier. Hij begon in 1989 in Nederland met een eigen bureau voor corporate finance dat was gespecialiseerd in fusies en overnames. Dat was totaal iets nieuws. Tot dan toe was dat het exclusieve terrein van de Nederlandse banken die echter als kredietverstrekker en aandelenhandelaar ook andere belangen bij de betrokken fusiepartners waren.

Van den Boom voelde haarfijn aan dat in het neoliberale klimaat toenemende behoefte was aan een onafhankelijke adviseur. Zijn Van den Boom Groep had al gauw een enorme klandizie en deed grote deals zoals de overname van Ohra door Delta Lloyd en trancties voor VanderLande.

Zijn onderzoek naar de waardestijging van aandelen door opsplitsing van bedrijven in 1998 kreeg landelijke aandacht. In 2000 verkocht Van den Boom zijn bedrijf dat was uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke adviseur aan de zakenbank NIBC. Toen werkten er zestig medewerkers.

Geknipt voor het vak

Enkele jaren later begon hij echter weer opnieuw, nu samen met Marcel Kannekens en Karel Scheepers in ParkCF. 'Hij wilde nu alleen projecten doen die hij echt leuk vond en met mensen werken waar hij ook iets mee had', zegt Kannekens. Daarnaast was hij commissaris bij verschillende bedrijven, waaronder de FD Mediagroep, Jumbo, Gamma/Karwei en Exact.

In het voorjaar kreeg hij plotseling last van zijn longen. Na een kort ziekbed overleed de supercommissaris en corporate finance-specialist op 16 mei. Hij werd maar 64 jaar. 'We zullen vooral zijn geweldige creativiteit missen. Hij kon partijen bij elkaar brengen zonder dat ze het idee hadden dat een compromis was gesloten', zegt Kannekens.

Van den Boom werd geboren in Drenthe en groeide op in het Groningse villadorp Haren waar zijn vader een accountantspraktijk had. Hij studeerde economie in Groningen, waarna hij jarenlang in de VS werkte en les gaf op universiteiten in Seattle en Dallas. Eind jaren zeventig keerde hij terug in Nederland.

Hij werkte enkele jaren bij de ABN voordat die zou fuseren met de Amrobank, en besloot daarna voor zichzelf te beginnen. Hij had niet alleen zijn tijd mee, maar bleek ook geknipt te zijn voor het vak. Hij dacht mee en hield partijen net zo lang aan het lijntje tot een oplossing was bedacht waarmee iedereen dacht het beste te hebben binnengehaald. 'Hij kon op een charmante manier zijn vaak uitgesproken mening verkondigen. En als geen ander zorgen dat de lijnen tussen partijen niet braken, zodat er uiteindelijk een akkoord lag', vertelde voormalig KPN-topman Ad Scheepbouwer, met wie hij een kantoor aan de Zuidas deelde, in Het Financieele Dagblad.

Ambachtsman

Dat hij in 2000 weer opnieuw begon had volgens zijn zoon Erik van den Boom ook te maken met zijn passie voor het vak. Een van zijn mooiste deals was dit keer het losmaken van het supermarktbedrijf C1000 van Ahold.

Hij was een ambachtsman die blindelings op zijn morele kompas vertrouwde. Als iets hem niet beviel, liet hij de zaken niet op hun beloop. Bij het technologiebedrijf ASMI stapte hij op als commissaris vanwege een slepend conflict tussen grootaandeelhouder Arthur del Prado en de outside-aandeelhouders. Bij reisorganisatie OAD gaf hij er de brui aan nadat hij zich niet meer kon vinden in het beleid van de eigenaarsfamilie Ter Haar.

Zijn andere grote passie naast zijn werk was Ajax, waar hij altijd zijn eigen plaatsen had. Hij ging er graag met zijn familie naartoe. 'Hij was een echte familyman', aldus zijn zoon Erik (33). Van den Boom was twee keer getrouwd en had twee volwassen kinderen en twee nog jonge kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden