Fusiekoorts bij Duitse banken en verzekeraars

De Duitse financiële wereld is heftig in beroering. Verzekeraar Allianz wil Dresdner Bank overnemen. Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland die donderdag een winstwaarschuwing afgaf, voert gesprekken over samenwerking met het Franse Axa, na Allianz de grootste verzekeraar van Europa....

Allianz en Dresdner hebben gisteren bevestigd dat de twee gesprekken over een overname voeren. Allianz heeft al een belang van 20 procent in de bank, en zou bereid zijn 22 miljard euro (48,4 miljoen gulden) voor de overige aandelen van Dresdner op tafel te leggen.

'We voeren strategische besprekingen met Dresdner Bank om een geïntegreerde financiële dienstverlener te gaan vormen. De gesprekken zijn in een vergevorderd stadium', aldus een verklaring van Allianz, de grootste verzekeraar van Europa.

Het is de derde keer binnen een jaar dat Dresdner het onderwerp is van fusie- en overnamegesprekken. In maart 2000 ketsten besprekingen met Deutsche Bank af wegens onenigheid over de zakenbankactiviteiten van Dresdner. In juli liep een voorgenomen fusie spaak van Dresdner met Commerzbank, de Duitse nummer vier.

Dresdner heeft wereldwijd 1400 vestigingen in zeventig landen. In eigen land heeft de bank rond de zeven miljoen klanten. De laatste jaren heeft Dresdner hard gewerkt aan uitbreiding van de activiteiten op het gebied van zakenbankieren (fusies en overnames, emissies en effectenhandel).

In september vorig jaar kocht de bank de Amerikaanse zakenbank Wasserstein, Perella & Co, en voegde die toe aan dochter Kleinwort Benson. Daarnaast is Dres dner een van de grootste beleggers van Duitsland. De DIT-fondsen van Dresdner hebben tesamen bijna 50 miljard euro onder beheer.

Volgens analist Albert Ploegh van Effectenbank Stroeve is Allianz niet zozeer geïnteresseerd in de zakenbank van Dresdner, maar is het de verzekeraar voornamelijk te doen om de beleggingstak en het kantorennetwerk van de bank. Op dit moment is Dresdner midden in een reorganisatie die 5000 banen kost en waarbij 300 kantoren worden gesloten.

Analisten verwachten dat een eventuele overname het begin zal vormen van een ingrijpende herstructurering van de eigendomsverhoudingen in het Duitse bedrijfsleven. De grote financiële instellingen hebben zonder uitzondering stevige belangen in elkaar, en in bedrijven die in andere sectoren actief zijn.

Naast het belang in Dresdner heeft Allianz flinke aandelenpakketten in herverzekeraar Munich Re, Deutsche Bank, Hypovereinsbank en in BASF en Beiersdorf. Dresdner heeft een belang van 10 procent in Allianz, en een iets kleiner aandeel in Munich Re.

De overnamegesprekken vinden plaats tegen de achtergrond van een hervorming van het Duitse belastingregime, die tot dusverre de verkoop van aandelen tegen meer dan 50 procent belastte. De regering van bondskanselier Schröder ziet graag dat de Duitse financiële instellingen de belangen in elkaar en in andere bedrijven afbouwen. Als de aandelen van bedrijven niet meer in vaste handen zijn, kunnen ze gemakkelijker worden overgenomen. Dat dwingt ze om concurrerender te worden, is de hoop van Schröder.

Afgelopen maandag verklaarde Schröder tijdens een toespraak in München dat de veranderingen in het belastingregime zullen leiden tot 'een aanzienlijke herstructurering van de Duitse economie'. '

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden