Fusiegesprekken Japanse banken geblokkeerd

De fusiegesprekken tussen de Japanse banken Mitsubishi Tokyo en UFJ zijn tegen een groot obstakel opgelopen. Een rechter in Tokio heeft beslist in het voordeel van Sumitomo, een bank die in mei de trustafdeling van UFJ dacht te hebben gekocht....

Van onze verslaggever

UFJ's trustafdeling is een van de weinige binnen de bank die met winst draait. Vorig jaar verdiende de trustpoot 37 miljard yen (276 miljoen euro), en verloor de bank als geheel 403 miljard yen (3 miljard euro).

UFJ benaderde Mitsubishi Tokyo twee weken geleden voor een fusie. Als de rechter het kleinere UFJ de vierde Japanse bank verplicht zijn trustafdeling te verkopen aan Sumitomo, maakt dat de gehele bank een stuk minder aantrekkelijk voor Mitsubishi Tokyo Japans nummer twee. UFJ kondigde direct aan tegen de uitspraak in beroep te gaan.

UFJ vindt dat de bank geen wettelijke verbintenis is aangegaan met Sumitomo over de verkoop van zijn bedrijfsonderdeel. De rechter oordeelde echter dat de twee banken verschillende gespreksrondes hadden gehouden, en dat UFJ daarmee niet langer met een derde partij over de verkoop van zijn trustactiviteiten mocht onderhandelen. Een trustafdeling helpt welvarende klanten met het plannen van de financi huishouding, en beheert het vermogen van die klanten.

Als Mitsubishi Tokyo en UFJ alsnog samengaan, levert dat de grootste bank ter wereld op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden