Fusie zorgconcern loopt na drie jaar toch op de klippen

Verslavingszorg Bouman en psychiatrisch ziekenhuis Delta gaan weer uit elkaar. In een persbericht dat de raad van toezicht van DeltaBouman vrijdag uitgaf, heet het dat 'het draagvlak voor integratie van de twee instellingen niet meer aanwezig is'....

De breuk komt drie dagen nadat eindelijk, ruim anderhalf jaar na het begin van de fusie, op enkele vestigingen de bordjes DeltaBouman waren aangebracht - een teken dat het proces nooit erg voortvarend verlopen is. Een halfuur nadat de Bouman-leiding vrijdagochtend intern had bekendgemaakt dat de fusie was mislukt, wapperde boven ten minste één Delta-vestiging alweer de oude Delta-vlag.

Overigens is het maar de vraag of het draagvlak voor de fusie werkelijk verdwenen was. Een groot deel van het lager personeel, alsmede de ondernemingsraad, zag wel degelijk de voordelen van samenwerking; zij komen dag in dag uit patiënten tegen die verslaafd zijn én psychiatrische problemen hebben. 'Wij zagen het nut wel in van de fusie', zegt een psychiater. 'Op de werkvloer werd steeds nauwer samengewerkt.'

Het werkelijke probleem lag echter bij de leiding van het concern; Delta-topman Eddy Schuyer en Bouman-directeur Sjef Czyzewski bleken het al anderhalf jaar vrijwel nergens over eens te kunnen worden. Schuyer verweet Czyzewski dat deze mooi weer speelde met slecht onderbouwde plannen om bijvoorbeeld de tippelzone op de Keileweg te ontmantelen. Czyzewski verweet Delta arrogant en ouderwets te zijn en eiste meer steun voor zijn plannen. De raad van toezicht durfde niet in te grijpen en beperkte zich tot sussen, alles onder de pet houden en soms gewoon liegen tegen het eigen personeel en de ondernemingsraad.

De zaak escaleerde nadat Schuyer zijn vertrek had aangekondigd. Personeel en patiëntenorganisaties begonnen een tegenoffensief om de populaire Schuyer te behouden. De OR eiste het vertrek van de overige bestuursleden, onder wie Czyzewski, maar adviseerde tegelijkertijd om op de werkvloer te peilen hoe daar over verdere samenwerking gedacht wordt.

De raad van toezicht vond dat echter niet nodig. Czyzewski had intussen al te kennen gegeven te willen defuseren. 'De heren zijn vooral bezig met het behouden van hun eigen baantje', zegt een ingewijde. 'Dit was daartoe de enige mogelijkheid.'

De breuk heeft mogelijk ook politieke consequenties. Czyzewski speelt een belangrijke rol in de voornemens van de gemeente om overlast door verslaafden terug te dringen. Per eind 2005 moet ook de tippelzone op de Keileweg zijn ontruimd.

Dat proces verloopt zeer moeizaam; de vrouwen zijn moeilijk te benaderen, laten zich niet behandelen en het lukt maar niet om internaten voor ze te vinden. Met het wegvallen van Delta wordt gevreesd voor capaciteitsproblemen. Zo heeft Bouman nauwelijks bedden op gesloten afdelingen voor mensen die op last van de rechter worden opgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden