'Fusie TNT-UPS zou markt schaden in vijftien landen'

De Europese Commissie heeft woensdag de overname geblokkeerd van het Nederlandse TNT Express door het Amerikaanse pakketbedrijf UPS. De Eurocommissaris van Mededinging, Joaquin Almunia, maakte gisteren bekend dat de overname in Nederland en veertien andere landen de concurrentie zou hebben beperkt op de koeriersmarkt voor kleine pakketten, met prijsstijgingen voor de klant als gevolg.

AMSTERDAM - Twee weken geleden trok UPS het overnamebod van 5,2 miljard euro al in, omdat het de Brusselse afwijzing niet wilde afwachten. In de ogen van de Commissie zou het wegvallen van TNT als zelfstandige partij met een goed luchtvaartnetwerk het aantal grote spelers in sommige landen hebben beperkt tot drie of twee. Het Duitse DHL zou dan het enige alternatief worden voor UPS. Almunia onderstreepte tijdens een persconferentie dat burgers en bedrijven er een vitaal belang bij hebben om vanuit het ene land snel pakketten te kunnen laten bezorgen in het andere land. Hij noemde als voorbeeld bloedmonsters, gevoelige documenten of een nieuwe voorraad medicijnen. Zonder TNT zou het aanbod te karig zijn geworden, aldus Almunia.


De eurocommissaris zei verrast te zijn geweest door de mededeling van UPS en TNT, twee weken geleden, dat de fusie werd afgeblazen. 'Er was nog steeds tijd. De doorbraak bij dit soort onderhandelingen komt wel vaker op het allerlaatste moment', zei hij in een toelichting op het oordeel.


Almunia herhaalde dat de fusie had kunnen doorgaan als UPS bereid was geweest zich tevoren vast te leggen op de verkoop van onderdelen van het bedrijf om een dominante marktpositie te verhinderen. UPS deed daartoe volgens Almunia uiteindelijk een halfslachtige poging. Zo stelde UPS voor om in de vijftien EU-staten waarvoor de bezwaren van de Commissie golden delen van TNT van de hand te doen. De koper van deze onderdelen zou bovendien gedurende vijf jaar toegang krijgen tot het Europese luchtnetwerk van de UPS-TNT-combinatie.


De geplande koper van de onderdelen, het Franse DPD, kon in de ogen van de Commissie echter niet serieus tegenwicht bieden aan de grote spelers op de markt. 'We hebben met UPS hard gewerkt aan oplossingen, maar wat zij boden was simpelweg niet genoeg om de serieuze problemen weg te nemen', zei Almunia. Het is de derde keer dat de eurocommissaris een potentiële fusie blokkeert. Ruim achthonderd fusieverzoeken kregen sinds zijn aantreden in februari 2010 groen licht.


UPS keerde zich in een reactie tegen het Commissie-oordeel. Volgens het bedrijf zou de fusie 'transformatief' zijn geweest voor de logistieke sector, en zou zij de economische groei in Europa vooruit hebben geholpen. UPS zegt dat het belangrijke toezeggingen had gedaan aan de Commissie om groen licht te verkrijgen voor de fusie. Het Amerikaanse concern betaalt TNT 200 miljoen euro compensatie voor de mislukte overname, als 'breakup fee'. De koers van TNT kelderde twee weken terug met bijna 42 procent toen bekend werd dat het voorgenomen huwelijk met UPS na tien maanden was afgeblazen. Gisteren verloor TNT een kleine 2,7 procent op de Amsterdamse beurs.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden