Nieuwssigarettenmarkt

Fusie tabaksfabrikanten Altria en Philip Morris van de baan door e-sigaret

Nog maar een maand geleden maakten Altria en Philip Morris bekend te willen fuseren. Maar wat een van de grootste fusies van dit jaar had moeten zijn, gaat niet door. De schuldige: een e-sigaret.

Gerard Reijn
null Beeld  Jeff Haynes / AFP
Beeld Jeff Haynes / AFP

Beide concerns verkopen vooral sigaretten, met name Marlboro. Altria doet dat in de Verenigde Staten, Philip Morris daarbuiten. De twee waren tot tien jaar geleden één, maar de aandeelhouders dachten dat ze meer aan hun verslavende waar zouden verdienen als het concern in tweeën werd gehakt. Maar het denkraam was alweer veranderd, bleek een maand geleden. Toen kondigden de twee concerns aan een hereniging te onderzoeken.

Dat bleek een heel ongelukkige timing. Vanaf het moment dat de refusie werd aangekondigd, stapelden de problemen zich op voor Altria (de Amerikaanse helft). Niet met huismerk Marlboro, maar met e-sigaret Juul. Altria heeft een belang van 35 procent in Juul.

Steeds vaker werden sterfgevallen toegeschreven aan deze ‘dampsigaret’. Inmiddels gaat het al om minstens negen gevallen. Of die sterfgevallen inderdaad door de Juul zijn veroorzaakt, moet nog blijken, maar de paniek is groot. President Trump dreigt al met een verbod op de meeste dampsigaretten à la Juul, en als dat gebeurt is Juul volgens eigen berekeningen meteen 80 procent van zijn omzet kwijt. Woensdag stapte bestuursvoorzitter Kevin Burns op. Hij wordt opgevolgd door een manager van Altria.

Niet dat de samenwerking nu onderuitgaat. Philip Morris en Altria hebben bekendgemaakt dat ze blijven samenwerken aan de ontwikkeling van Iqos, ook een e-sigaret maar met een andere techniek, waarbij tabak wordt verhit. Deze variant ligt (vooralsnog) veel minder onder vuur. En daarbij nemen ze de verdeling in acht zoals die voor Marlboro al tien jaar geldt: de VS is voor Altria, de rest voor Philip Morris. Dat is gunstig voor de fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom: die produceert halffabrikaten voor Iqos.

Het aandeel Philip Morris schoot omhoog door de bekendmakingen, een teken dat de beleggers een aanstaande fusie met Altria als een zware last ervoeren. De koers van Altria daalde iets, maar niet dramatisch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden