'Fusie natuurorganisaties efficiënter en goedkoper'

Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provinciale landschappen moeten samen de Nederlandse natuur gaan beheren. Deze samensmelting maakt een aanzienlijke besparing mogelijk: 1.500 arbeidsplaatsen zouden kunnen vervallen.

ARNHEM - Die steen gooide ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom maandag in de groene vijver tijdens het eerste debat dat Natuurmonumenten en De Balie hebben georganiseerd over de toekomst van de natuur in Nederland.

'We piekeren er niet over om te fuseren. We hebben een eigen plaats in de natuurbescherming, een eigen identiteit en achterban', aldus Jan Jaap de Graeff, directeur van Natuurmonumenten. 'Samenwerking is prima, maar een fusie zou de natuurbescherming juist een hoop geld kosten; de cijfers waarop de ANWB zich baseert, zijn faliekante onzin.'

Bij elk natuurgebied een ander bordje, en een andere organisatie met eigen overheadkosten voor bijvoorbeeld ledenwerving: niet meer van deze tijd, stelde Van Woerkom.

Al eerder pleitte de ANWB-hoofddirecteur voor meer efficiency en samenwerking binnen de natuurbranche, maar maandag kwam het verhaal extra hard aan. Dat kwam door het woord 'fusie', maar ook doordat Van Woerkom in een interview in Trouw stelde dat dan 1.500 van de 5.000 natuurbeheerders weg kunnen. Zeker als de natuurorganisaties - nog een stokpaardje van de ANWB-topman - weer gaan doen waarvoor ze zijn opgericht: fraaie natuur behouden waar de recreant van geniet.

Dus niet die ruige wildernisnatuur, vooral goed voor de biodiversiteit, maar mooie landschappen, nationaal erfgoed met landhuizen en veel groen. Zo breng je de natuur weer terug in de harten van de Nederlanders. En die zijn dan best bereid een deel van het beheer als vrijwilliger voor hun rekening te nemen, verwacht Van Woerkom.

'Wie Natuurmonumenten volgt, weet dat we de laatste twee jaar hard bezig zijn, én met succes, om meer aansluiting te zoeken bij onze bezoekers. Bovendien zijn bij ons al duizenden vrijwilligers actief', aldus De Graeff. De suggestie dat veel geld zit in de overhead steekt hem. Bij Natuurmonumenten is 90 procent van onze 700 mensen bezig met beheer, stelt de directeur. Ook op een ander punt deugen de cijfers niet, meent hij. 'Bij alle terreinbeherende organisaties samen werken niet 5.000 maar slechts 2.400 mensen. Daar kunnen dus echt geen 1.500 van weg', aldus De Graeff.

Van Woerkum heeft wel een punt, benadrukt hij, voor wat betreft de regionale samenwerking. 'Daar valt inderdaad nog veel te winnen. In het voorjaar wees onze voorzitter Hans Wijers ook op al die verschillende bordjes die een wandelaar tegenkomt. Dat was echter geen pleidooi voor een fusie. Iedere beheerder heeft zijn eigen benadering, zijn eigen manier om mensen bij de natuur te betrekken. Daardoor verminder je de betrokkenheid; nu zijn mensen vaak lid van verschillende organisaties. Als dat niet meer gebeurt, scheelt dat veel geld.'

Ook Hank Bartelink, directeur van De 12Landschappen, de overkoepelende organisatie van de provinciale landschappen, wil de samenwerking versterken. 'Maar daar is een grens aan; we vertonen als organisaties veel gelijkenissen, maar hebben ieder ook een eigen niche. Net zoals de COOP en de JUMBO naast elkaar in een dorp kunnen bestaan.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden