Fusie KPN-Belgacom definitief van de baan

KPN en Belgacom zien na maanden onderhandelen af van een fusie. Hoewel de Nederlanders al hadden ingestemd met een Belgische meerderheid in een gezamenlijk telecombedrijf werden de gesprekken vrijdag gestaakt; de obstakels bleken te groot....

Van onze verslaggevers

Het is de tweede maal in ruim een jaar tijd dat KPN een fusie ziet mislukken. Vorig jaar ging een fusie met het Spaanse Telefónica op het laatste moment niet door. KPN zoekt al maanden naar een nieuwe partner, als uitweg voor de financiële problemen.

'Natuurlijk zijn we teleurgesteld', aldus KPN-topman P. Smits tijdens een toelichting. 'Maar het werd steeds duidelijker dat er geen fusie in zat die bevredigend zou zijn voor beide partijen.' Het aandeel KPN raakte na het nieuws in een vrije val - het fonds verloor bijna 22 procent en bereikte een nieuw dieptepunt van 3,12 euro (6,87 gulden).

Het grootste struikelblok tijdens de gesprekken was de waardering van beide bedrijven. KPN is circa tweemaal zo groot als Belgacom, maar het Nederlandse bedrijf zag zijn onderhandelingspositie verzwakt door de torenhoge schuldenlast en de sterk gedaalde beurskoers. Daarom kon Belgacom, dat niet-beursgenoteerd en bijna schuldenvrij is, een meerderheid in de leiding bedingen.

KPN was tevens bereid om genoegen te nemen met 'minder dan 50 procent' van de aandelen in het fusiebedrijf, onthulde Smits gisteren. Ook zou de nieuwe topman een Belg worden, zou het hoofdkwartier in Brussel komen en zouden de Belgen een meerderheid van de commissarissen leveren.

Belgacom eiste echter bovendien dat zijn topman het recht zou krijgen om de KPN-leden in het bestuur te benoemen, plus een vetorecht. Onbespreekbaar, aldus Smits. 'Dat is zó'n machtig instrument, dan zouden we weinig meer kunnen inbrengen.'

Een ander probleem vormde de mobiele tak van het fusiebedrijf. KPN en Belgacom zouden een - naar de smaak van de Europese mededingingsautoriteiten - te machtige positie op de Belgische markt krijgen. Maandag presenteert KPN de halfjaarcijfers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden