Fusie Deutsche Bank en Bankers Trust kost duizenden banen

De vorming van 's werelds grootste financiële instelling gaat gepaard met het schrappen van 5500 banen. Dat bleek gisteren bij de aankondiging van de overname van het Amerikaanse Bankers Trust door Deutsche Bank....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Duitse bank betaalt 10,1 miljard dollar, ruim 19 miljard gulden, voor de Amerikaanse bank. Bestuursvoorzitter R. Breuer zei dat kostenbesparing een van de redenen voor de fusie is, 'maar niet de belangrijkste'. Dat is het plan om van Bankers Trust 'een platform' te maken voor de Amerikaanse activiteiten van Deutsche Bank. Die zijn nu zeer bescheiden.

De overname creëert een instelling met 95 duizend werknemers, maar ruim 5 procent daarvan moet dus uitzien naar ander werk. Op verschillende terreinen overlappen de activiteiten van Bankers en Deutsche elkaar, en op die gebieden zullen ook de ontslagen vallen.

Volgens analisten wordt het grootste probleem van de nieuwe combinatie het vasthouden van de goede mensen. Afgelopen zomer nog vertrok een team van ruim honderd technologie-analisten van Deutsche Bank naar Credit Suisse. En eerdere pogingen van Deutsche om op het terrein van investment banking (beursintroducties, emissies) iets te betekenen liepen spaak. Eind jaren tachtig kocht de bank bijvoorbeeld het prestigieuze Morgan Grenfell, maar dat effectenhuis ging onder auspiciën van de Duitse moloch roemloos ten onder.

Om te zorgen dat de gewenste mensen blijven, heeft Deutsche Bank 400 miljoen dollar opzij gelegd, zo zei Breuer gisteren. Op basis van de prestaties van het (top)personeel zal dat bedrag de komende twee jaar verdeeld worden.

Of het genoeg is, wordt betwijfeld. Fusies tussen 'Europese' grootbanken en Amerikaanse investment banken zijn nooit een groot succesnummer gebleken. De cultuurverschillen zijn groot: de verschillende bankiers voelen zich bij elkaar niet thuis.

Ook wordt betwijfeld of de fusie genoeg is voor Deutsche Bank. De nieuwe combinatie mag naar balanstotaal de grootste bank ter wereld worden, dat wil niet zeggen dat er na deze samenvoeging ineens een sterke en gespecialiseerde marktpartij in aandelen staat, aldus een analist.

Vanuit dat oogpunt wordt over de fusie ook wel gezegd: 'de lamme helpt de blinde'. Beide banken liepen door de crises in Rusland en Azië forse schade op. Over het derde kwartaal rapporteerde Deutsche Bank een geminimaliseerd bedrijfsresultaat van 70 miljoen mark. Bankers Trust verloor in die drie maanden: 488 miljoen dollar. De Amerikaanse bank werd in het verleden geteisterd door verschillende schandalen in de derivatenhandel. Als puinruimer werd in 1995 Frank Newman aangesteld en de voormalig topman van het Amerikaanse ministerie van Financiën deed volgens analisten goed werk, maar zocht toch weer risicovolle markten op om geld te verdienen.

Dat Newman nu Bankers Trust verkoopt, kenmerkt de knauw die financiële instellingen hebben opgelopen door de wereldwijde crises. Het voedt ook veronderstellingen dat de nieuwe combinatie niet lang de grootste zal zijn. Anderen zullen het fusievoorbeeld volgen.

De geschiedenis leert overigens ook dat de toppositie geen onverdeeld genoegen is. In de jaren tachtig voerden Britse banken de ranglijst aan, daarna Franse financiële instellingen en toen de Japanse. Aan die hegemoniën kwam telkens weer een eind, stuk voor stuk gepaard gaand met een reeks schandalen.

(zie ook kader Top 10 grootste banken)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden