Fundamentalisten

Wat krijg je wanneer je een christelijke fundamentalist en een radicale moslim op stoeltjes tegenover elkaar zet in een lege loods? In ieder geval kan het een erg spannende scène voor een documentaire opleveren, blijkt uit Holy Wars van Stephen Marshall. Marshall, mateloos gefascineerd door de drijfveren van religieuze fanatici, trekt al een tijdje op met de Amerikaanse evangelist Aaron Taylor en de tot de islam bekeerde Londenaar Khalid Kelly, wanneer hij op het idee komt om deze van hun gelijk overtuigde, van godvruchtigheid overlopende missionarissen met elkaar te confronteren. Aanvankelijk ziet Taylor de ontmoeting niet zitten, maar na een soort goddelijk visioen besluit hij zich er toch aan te wagen. Met alle verrassende gevolgen van dien.


De ontmoeting in de loods is het hoogtepunt van Holy Wars, maar de film zit vol met zulke momenten: momenten die de spaak lopende dialoog tussen christendom en islam, tussen Amerika en de rest van de wereld, of ook tussen de ene moslim en de andere, even spannend als pijnlijk maken. Je hebt met Khalid te doen, wanneer hij in Libanon eindelijk zijn plek als moslim gevonden denkt te hebben en hem wordt gezegd dat hij zijn missiewerk toch echt beter in Engeland kan voortzetten - als buitenlander die geen woord Arabisch spreekt, is hij in Libanon zacht gezegd overbodig. Met zulke op de huid gedraaide scènes slaagt Marshall erin de persoonlijke tragiek van zijn personages zichtbaar te maken, zodat de film méér wordt dan een onderzoek naar de grenzen van het religieuze fundamentalisme. De voor tv ingekorte versie duurt slechts een uur in plaats van 82 minuten; zonde.


Holy Wars (Stephen Marshall, 2010)

Nederland 2, 0.25-01.25 uur

Superbad

(Greg Mottola, 2007) De dikke, seksueel geobsedeerde krullebol Seth (Jonah Hill) en zijn sullige beste vriend Evan (Michael Cera) worden tot hun eigen verrassing uitgenodigd op het feestje van het mooiste meisje uit hun eindexamenklas. Onder één voorwaarde: de minderjarige minkukels moeten de alcohol verzorgen. Hun miezerige, bebrilde vriend Fogell (Christopher Mintz-Plasse) wordt met zijn vervalste ID naar de drankhandel gestuurd. Vanaf daar gaat alles mis en rollen de vrienden van het ene in het andere bizarre avontuur. Hoogtepunt in het oeuvre van Seth Rogen (die tekende voor het scenario, de productie en de rol van politieagent) en Judd Apatow; smakeloos en puberaal, hartverwarmend en hilarisch. Overigens zijn Hill, Cera, Rogen en Mintz-Plasse vanaf vandaag weer samen in de bioscoop te zien, in Rogens apocalypskomedie This Is the End.


Veronica, 20.30-22.45 uur

Avonturen van Kuifje: het geheim van de Eenhoorn

(Steven Spielberg, 2011) Het is een interessante paradox. Stort een filmmaker als Steven Spielberg zich voor het eerst op 3D, doet hij dat met een figuur die een platte held bij uitstek is. Spielberg gebruikt voor zijn avontuur rond Hergés Kuifje de 'motion capture'-technologie, een manier van filmen waarbij de acteurs geanimeerde karakters voorzien van stem en mimiek. Dat is wel wennen: wat is deze Kuifje glad! Jamie Bell doet zijn best om hem expressie te geven, maar een blotebillengezicht blijft het. Gelukkig is Kuifje net als in de strips vooral een katalysator, een manier om de toeschouwer mee te slepen naar exotische plekken, bevolkt met kleurrijke bijfiguren. Gebaseerd op de albums Het Geheim van de Eenhoorn, De schat van Scharlaken Rackham en De Krab met de Gulden Scharen.


RTL4, 20.30-22.35 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden