Fundamentalisten op winst in Pakistan

De alliantie van streng-islamitische partijen heeft bij de Pakistaanse verkiezingen twee van de vier provincies veroverd...

Van onze correspondente Sacha Kester

In de westelijke provincie Balochistan heeft de Muttahida Majlisi-Amal (MMA) geen meerderheid weten te behalen, maar is zij wel de grootste partij. In de Noord-Westelijke Grens Provincie (NWFP) heeft de MMA 48 van de 99 zetels weten te veroveren.

Beide provincies grenzen aan Afghanistan en worden door de Amerikanen uitgekamd, op zoek naar Al Qa'ida-strijders. 'We zullen geen confrontatie met hen aangaan', zei MMA-leider Qazi Hussain hierover. 'Maar we zullen geen Amerikaanse bases in ons gebied toelaten, noch een Amerikaans systeem of westerse waarden.'

De grote winst van de MMA, zowel op provinciaal als landelijk niveau, kwam als een grote verrassing. Voorheen hebben de zes religieuze partijen, die deze verkiezingen voor het eerst zijn samengegaan in de MMA, tezamen nooit meer dan 10 procent van de stemmen gehaald.

Volgens de voorlopige uitslagen ziet het er naar uit dat de pro-Talibanpartij als derde zal eindigen in de strijd om het nationale parlement. De partij die het beleid van president Pervez Musharraf steunt, het Moslim Verbond 'Q' van Pakistan (PML-Q), krijgt waarschijnlijk het hoogste aantal zetels, maar niet genoeg om alleen te regeren. De Pakistaanse Volkspartij (PPP), de partij van de voormalige premier Benazir Bhutto, komt volgens de voorlopige uitslagen als tweede uit de bus.

Het ziet ernaar uit dat MMA en de onafhankelijke kandidaten de sleutel in handen hebben bij de coalitievorming van de komende weken. Deskundigen voorspellen dat de MMA problemen kan opleveren voor president Musharraf in zijn samenwerking met de VS in hun strijd tegen het terrorisme. In hun campagne heeft de pro-Talibancoalitie opgeroepen tot een einde van deze steun.

Benazir Bhutto heeft de militaire regering van Musharraf ondertussen vanuit Londen, waar zij in ballingschap woont, van verkiezingsfraude beschuldigd. Maar volgens een team van internationale waarnemers waren de verkiezingen 'goed georganiseerd' en zijn ze grotendeels eerlijk verlopen. De opkomst was hoger dan verwacht; rond de 30 procent in de steden en tussen de 60 en de 70 procent op het platteland. De einduitslag van de verkiezingen wordt later vandaag bekend. Op 1 november zal president Musharraf een nieuwe, gekozen premier installeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden