'Fundamentalisme' even niet gebruiken

In haar heldere analyse van het boekje Brieven aan Ayaan Hirsi Ali (Cicero, 25 maart) ontmaskert Anet Bleich de zelfbenoemde strijders voor Verlichting en 'ongeschreven waarden en normen' als dogmatische atheïsten en inquisiteurs....

Amstelveen Abdul Haq Compier medewerker AlIslaam en tijdschrift van Ahmadiyya Moslim Gemeenschap

Het recht op vrije keus is vaak de eerste. 'Fundamentalisme' is dan een misleidende beschrijving, waarbij in feite de overgeleverde leer wordt gekaapt door haar tegengestelden: hysterie en wetteloosheid.

Dit geldt voor de Verlichting net zo. In de koran wordt expliciet gesteld dat 'er geen dwang is in godsdienst' (o.a. vers 2:257) en dat men niet zomaar kan uitgaan van een overgeleverde waarheid (o.a. vers 5:105).

Ik meen dat veel voorvechters van de Verlichting na goede bestudering tevreden zullen zijn met de waarden van de islam. Vaak wordt vergeten dat de islam een grote bijdrage heeft geleverd aan zowel de Europese Renaissance als de Verlichting.

Ik pleit er dan ook voor om een tijdje helemaal af te zien van het woord fundamentalisme. Het zaait alleen maar verdeeldheid.

Net zo min als wij de 'kapers' van de Verlichting moeten eren met de suggestie dat zij de fundamenten ervan beschermen, zo moeten wij ook de hijackers van de islam niet in de kaart spelen door voor hen de naam 'moslimfundamentalisten' te reserveren. Ook voor onze jongeren zou dat veel verwarring schelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden