Funda hoopt op reuring met huizenruil

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ROSA VEENSTRA

AMSTERDAM - Huizenruil gaat de woningmarkt in beweging brengen. Tenminste, dat hoopt Funda. De woningwebsite wil het probleem oplossen van mensen die wachten met de aankoop van een nieuw huis totdat hun eigen huis eindelijk verkocht is. 'Want dan blijf je maar op elkaar wachten,' zegt makelaar Sierd Moll, een van de initiatiefnemers van de proef. 'Zo stagneert de markt. Dat moeten we doorbreken. Met woningruil kan dat.'

Dinsdag maakte Funda bekend samen met 150 NVM-makelaars te zijn begonnen met de proef Woningruil. Huizenverkopers kunnen op de website aangeven open te staan voor woningruil en worden vervolgens gekoppeld aan andere verkopers die ook willen ruilen. Als de woningwensen tenminste bij elkaar passen.

'Het is een extra stimulans om mensen over de drempel te krijgen', zegt een woordvoerder van Funda. 'En met woningruil kunnen mensen voorkomen dat ze met dubbele lasten zitten, want mensen vinden het heel spannend om een nieuw huis te kopen in deze tijden.'

De verkoop van de huizen komt uiteindelijk tot stand als twee aparte transacties. De huizen hoeven dus niet hetzelfde te kosten en de woningruil gebeurt niet met een gesloten portemonnee.

De proef van Funda en NVM is niet de enige in zijn soort. De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft een regionale proef lopen rond Utrecht: Door. Het initiatief is bedoeld om starters makkelijker aan een woning te helpen, zodat uiteindelijk de hele woningmarkt profiteert.

Het werkt als volgt: een deelnemer aan Door koopt een woning, maar de koop wordt pas definitief als de eigen woning ook onvoorwaardelijk verkocht is. Als een koper zich meldt voor die woning, vindt ook deze koop plaats onder voorbehoud van verkoop.

Alle kopen zijn pas echt rond zodra een starter instapt, die dus bereid moet zijn zonder voorbehoud het eerste huis in de rij van woningen te kopen. Om dat te stimuleren, geeft iedereen in het verkooprijtje de starter een bonus van 1 procent van de verkoopprijs van zijn eigen huis. Zo wordt die koop aantrekkelijker en kan iedereen uiteindelijk door naar een nieuw huis.

Een soortgelijk initiatief is woningtreintje.nl. Op de website kunnen 'treintjes' worden gevormd van woningverkopers die interesse hebben in elkaars huis. Verkopers kunnen bonussen of overbruggingsgaranties bieden voor de koper van het eerste huis in de 'trein' om de woningverkopen op gang te brengen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden