Funda gebruikt nu zelf ook het woord Funda-verslaving, en dat vindt Aaf niet cool

Beeld de Volkskrant

Het is allang bekend dat iedereen (met een vagina) een Funda-verslaving heeft, en het was ook tijdenlang de gezelligste en minst gevaarlijke verslaving. Maar het is niet meer leuk om een Funda-verslaving te hebben - althans, niet als je in een stad woont.

Vroeger was het een verbindende factor. Een gespreksonderwerp. Kon je het met elkaar hebben over de netto vierkante metrage van een flat in Diemen-Zuid, of de mogelijkheden tot uitbouw van een herenhuis in Kralingen, en als verslaafden onder elkaar termen in het gesprek werpen als: 'Dan zit je wel met je erfpachttermijn.'

Maar er is niks meer aan. De woningmarkt in de steden is oververhit en opgedroogd, of opgedroogd en nog steeds oververhit, in ieder geval is hij droog en heet, een woestijn, maar dan wel een woestijn waar de vierkantemeterprijs 4.610 euro bedraagt. En nu lacht u, want sinds ik dit gisteren opschreef, is de prijs natuurlijk alweer 5.000 euro per vierkante meter!

Ik vind de Funda-verslaving ook niet meer leuk sinds Funda op de eigen site het woord Funda-verslaafd gebruikt. Dat is net zoiets als dat je cokedealer ineens met je gaat praten over cokeverslaving. Niet cool. Niet gepast, ook.

Maar ik kijk nog steeds elke dag op Funda, wetende dat ik daar alleen dat ene huis zal aantreffen dat al zonder voorbehoud van financiering is verkocht voor drie keer de vraagprijs. Aan prins Bernhard.

Daarom zou ik niet meer willen spreken van Funda-verslaving, maar van Funda de la Tourette. Klinkt als een echt ziektebeeld. En is het ook.

Bij Funda de la Tourette zit er geen rationele gedachte of beweegreden meer achter het fundaën. Het is een ongecontroleerde spierbeweging die je vingers ertoe aanzet om elke dag 'Amsterdam' en 'sinds 1 dag aangeboden' in te toetsen op Funda.nl.

Je kunt er niets aan doen. Je bent al jaren Funda-verslaafd. Je krijgt die spierbeweging er niet meer uit. En vroeger leidde dat intoetsen nog weleens tot de plotse ontdekking van een kluswoning in een opkomende wijk waarvan je met twee linkerhanden een heel leuk projectje zou kunnen maken (dit is mij nooit overkomen, en niemand die ik ken, maar de mogelijkheid scheen te bestaan), maar dat is nu echt uitgesloten. In Amsterdam-West werd in december een huurhuis van 8 vierkante meter aangeboden. Voor 550 euro per maand. Het was een soort wasbak met een plank erboven - ik geloof dat die plank bedoeld was om op te slapen.

Een deskundige die in Het Parool werd ondervraagd, opperde monter dat de prijzen alleen zouden zakken als Trump, Poetin of Kim Jong-un iets heel raars zouden doen, eventueel in groepsverband.

Je moet wel erg verslaafd zijn om daar actief op te gaan hopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden