Full bodyscan straks mogelijk toegestaan

Gezonde mensen moeten zich met een zogenoemde full bodyscan kunnen laten screenen op ziektes als kanker en hart- en vaatziektes. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil deze vorm van preventief gezondheidsonderzoek onder bepaalde voorwaarden toestaan.

MRI-scan Beeld ANP

De onderzoeken zijn nu in Nederland verboden. Duizenden mensen wijken uit naar het buitenland om zich toch te laten doorlichten. Schippers heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de bodyscan, een uitgebreide vorm van preventieve screening. Omdat niet elke screening nuttig is, wil de minister weten aan welke criteria ze moet voldoen en tegen welke risico's mensen moeten worden beschermd.

De Gezondheidsraad, die in de loop van volgend jaar met een advies komt, moet ook in kaart brengen wat screening betekent voor de wachtlijsten en de vervolgkosten in de zorg. Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) leidt ongericht onderzoek tot onnodig vervolgonderzoek, door zogenoemde fout-positieve uitslagen. Er wordt iets gesignaleerd, maar bij nader onderzoek blijkt er niets aan de hand. Ook zijn de huisartsen bang dat mensen zich onnodig patiënt gaan voelen. 'Bij mensen met een licht verhoogde bloeddruk werd een hoger ziekteverzuim vastgesteld', zegt een woordvoerster van de NHG.

Op grond van de wet bevolkingsonderzoek is preventieve screening al wel toegestaan bij onderzoek naar borstkanker en baarmoederhalskanker. Vanaf volgend jaar komt er voor ouderen een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Bij de Gezondheidsraad, die de minister adviseert over bevolkingsonderzoek, ligt een aanvraag van een groep zorgverleners om via een bloedtest te mogen onderzoeken of een embryo genetische afwijkingen heeft, zoals het syndroom van Down.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden