Fukushima's 700 technici wagen leven als Samoerai

Berichten dat drie technici van de Japanse kerncentrale in Fukushima deze week gewond raakten doordat ze bloot hadden gestaan aan een te hoge dosis radioactiviteit, hebben weer de aandacht gevestigd op het grotendeels anonieme korps van mannen die hun leven riskeren om hun landgenoten nog meer rampspoed te besparen.

TOKIO - Aanvankelijk werden ze de Fukushima 50 genoemd, maar hun aantal is inmiddels opgelopen tot ruim 700. Het zijn technici die werken in de directe omgeving van de beschadigde kerncentrale aan de noordoostelijke kust van Japan.


Ze worden alom geprezen door buitenlandse media en op sociale netwerken. Maar de schimmige figuren die in bijna-duisternis werken aan het herstel van de kerncentrale hebben ook steeds meer de stille bewondering en sympathie van de Japanse bevolking gekregen.


'Ze zijn allemaal echte Samoerai', zei een bewonderaar op een Facebook-pagina gewijd aan de Fukushima werknemers. 'Laat ons bidden voor jullie gezondheid en veilige terugkeer naar huis. Moge God jullie allen elke minuut helpen dat jullie nog wanhopig vechten voor jullie land en mensen. Dank u, Fukushima 50', aldus een ander eveneens op Facebook.


Het enige publieke optreden van iemand die in de kerncentrale is geweest, was een persconferentie door de brandweer eerder deze week. Zij zeiden opgelucht te zijn dat ze ongedeerd waren en onderstreepten hun plichtsbesef.


Het merendeel van de werknemers is echter te druk om naar huis te gaan. De echtgenote van een van de technici vertelde aan de Japanse krant Yomiuri Shimbun dat zij haar man niet had gezien sinds de aardbeving en de tsunami. Ook had ze slechts een paar keer kort met hem gesproken. 'Het is hier net een oorlog, zei hij. Toen ik vroeg of hij was blootgesteld aan straling zei hij: Een beetje'


Het ontbreken van uitbundige lof of publieke ophef over de technici in Fukushima technici kan te wijten zijn aan culturele normen in Japan. Die plaatsen de groep boven individuen. Volgens hoogleraar sociologie Takashi Miyajima van de Hosei Universiteit zijn lofuitingen in Japan over het algemeen bestemd voor een hele groep - en alleen als deze slaagt bij zijn werkzaamheden.


Al spelen de bedenkingen over de rol van de Tokyo Electric Power Company (Tepco), de beheerder van de gehavende kerncentrale, ook een rol bij de terughoudendheid aan complimenten.'Bij veel Japanners groeit het besef dat Tepco verantwoordelijk is voor deze hele rotzooi. Dit zou verklaren waarom ze terughoudend zijn bij het prijzen van iedereen die betrokken is bij het schoonmaken ervan', zei Miyajima.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden