Fujimori ontslaat militairen legertop

De Peruaanse president Alberto Fujimori heeft drie generaals en het hoofd van de strijdkrachten in Lima ontslagen. De hoge militairen zouden een coup tegen Fujimori hebben beraamd, met als doel de omstreden ex-chef van de veiligheidsdienst, Vladimiro Montesinos, in het centrum van de macht terug te brengen....

APAFP en Reuters

Volgens waarnemers wil Fujimori met dit besluit in eigen land en internationaal laten zien dat hij de touwtjes in handen heeft. De president zei zaterdag dat de ontslagen moeten 'bijdragen aan het proces van institutionele versteviging in deze overgangsperiode'.

Sinds de terugkeer van Montesinos afgelopen week uit Panama, waar hij tevergeefs om asiel had gevraagd, gonst het in Peru van de geruchten dat militairen een coup beramen tegen Fujimori. De voormalige chef van de veiligheidsdienst heeft veel aanhangers in het leger. De ontslagen topmilitairen worden beschouwd als Montesinos-getrouwen. Het gaat om de bevelhebber van de landmacht, de hoogste commandant van de luchtmacht, een admiraal van de marine en het hoofd van het militaire garnizoen van de hoofdstad Lima. De laatste is een zwager van Montesinos. Allen zouden zij hun positie te danken hebben aan de voormalige chef van de veiligheidsdienst.

Montensinos was lange tijd de belangrijkste adviseur van Fujimori en beschikte in die hoedanigheid over veel macht. In september viel hij in ongenade nadat middels videobanden werd aangetoond dat het toenmalige hoofd van de veiligheidsdienst een volksvertegenwoordiger had omgekocht om Fujimori te steunen. De affaire verzwakte de positie van Fujimori, die daarop nieuwe verkiezingen aankondigde, waaraan hij zelf niet zal deelnemen. De verkiezingen staan gepland voor volgend voorjaar.

De president kwam door de omkopingsaffaire onder grote druk te staan zijn vertrouweling te laten vervolgen. Montesinos week uit naar Panama, in de hoop daar asiel te kunnen krijgen. Hij kreeg nul op het rekest en keerde de afgelopen week, vermoedelijk met steun van het leger, onverwacht terug naar Peru.

De inlichtingendienst SIN, waaraan Montesinos leiding gaf, wordt in verband gebracht met schendingen van de mensenrechten, waaronder een aantal moorden en folterpraktijken. Montesinos' naam wordt ook in verband gebracht met corruptie en drugs- en wapenhandel. Veel Peruanen zijn verontwaardigd dat hij nog steeds niet is gearresteerd.

De oppositie betwijfelt of het ontslag van de legerleiders een bijdrage levert aan de democratisering van Peru, omdat ook de nieuw aangestelde militairen uit de kring rond Montesinos afkomstig zijn. 'Het is slechts een persoonswisseling', zei oppositieleider Alejandro Toledo, die al weken aandringt op het onmiddellijke aftreden van Fujimori.

De ontslagen in de legertop hebben geleid tot onrust in het leger. Die kwam zondag tot uiting in een opstand van zestig soldaten. Zij namen de mijnstad Toquepala in het zuiden van Peru in. Zij eisten de arrestatie van Montesinos. Na een paar uur dropen zij weer af met medeneming van een aantal gijzelaars, onder wie een generaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden