Fujimori blijft gekant tegen onderhandelen

De Peruaanse president Fujimori volhardt in zijn onbuigzame houding tegenover de rebellen van Tupac Amaru, die al sinds dinsdag honderden mensen gijzelen in de Japanse residentie in Lima....

Reuter, AFP, AP

LIMA

Zowel zijn eigen minister van Buitenlandse Zaken als de Japanse ambassadeur, die beiden tot de gijzelaars behoren, riepen de president eerder op te onderhandelen. Zondag demonstreerden tienduizenden Peruanen voor een vreedzame dialoog.

Maar in zijn eerste speech sinds het begin van de gijzeling verklaarde Fujimori zondag voor de televisie niet te willen praten met de rebellen. Eerst moeten zij hun gijzelaars vrijlaten en de wapens neerleggen, pas dan is het mogelijk een uitweg te zoeken, aldus Fujimori, die bekend staat als keihard.

'Het is duidelijk dat zij die moorden en terroristische aanslagen plegen onder de Peruaanse wetgeving niet vrijuit zullen gaan. Mijn regering wil echter tot een vreedzame oplossing komen die zowel de rechten van de gijzelaars als die van de gijzelnemers respecteert', zei hij.

Hij stelde voor dat de guerrillastrijders hun wapens overdragen aan een onafhankelijk comité, dat hun positie tijdens de daarna volgende onderhandelingen zal garanderen. Er zou dan geen bestorming van de residentie plaatsvinden.

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Ikeda keerde zondag onverrichter zake uit Peru terug, nadat hij in drie dagen onderhandelen Fujimori niet tot andere inzichten had weten te brengen. Ikeda zei dat de president zelfs zekerder van zijn zaak was dan tijdens een eerder gesprek. De Japanse premier Hashimoto zei niet meer te geloven in een snelle oplossing voor de crisis.

Volgens diplomaten heeft Tokyo in de afgelopen dagen tevergeefs aangedrongen op een flexibeler houding van Fujimori. Dit zou achter de schermen zelfs tot flinke conflicten hebben geleid. Maar zowel Hashimoto als Ikeda verklaarde dit weekeinde in het openbaar geheel achter de harde lijn van de Peruaanse regering te staan.

De Britse krant The Independent citeerde zondag een niet nader genoemde diplomaat die zei dat de leden van Tupac Amaru enkele miljarden dollars losgeld eisen van Japanse bedrijven waarvan topfunctionarissen worden vastgehouden. Tot die bedrijven behoren Mitsubishi, NEC en Toyota. Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende het bericht.

De officiële bemiddelaar tussen regering en guerrillastrijders, het hoofd van het Internationale Rode Kruis in Peru, Michel Minnig, sliep zaterdagnacht in de Japanse residentie. Volgens Minnig is alles 'rustig' binnen, ook al is er geen water en licht meer in het gebouw. Ook zijn alle verbindingen voor mobiele telefoons afgesloten. De regering wil hiermee rebellen uitputten.

De gijzelaars worden goed behandeld, maar hebben boodschappen naar buiten gestuurd waarin zij zeggen dat het gebrek aan comfort hun meer schaadt dan de rebellen. Enkele gijzelaars hebben diarree. Een arts heeft gewaarschuwd voor cholera. De regering toonde zich echter onvermurwbaar. Zo stond de politie het Rode Kruis zaterdagavond niet toe lantaarns naar de Japanse residentie te brengen.

Er zitten nu nog ongeveer 340 mensen vast in het gebouw. Een groot aantal gijzelaars werd meteen na de actie vrijgelaten. Vrijdag mochten nog eens 38 mensen weg.

Intussen wijst alles erop dat de leider van Tupac Amaru, de 43-jarige Nestor Cerpa, zelf deelneemt aan de gijzelactie. Zaterdag was een man op tv te horen die zich als Cerpa voorstelde. Hij beloofde meer gijzelaars die niet voor de regering werken vrij te laten. Cerpa wordt al twaalf jaar gezocht door de politie, die hem beschrijft als 'een boosaardige, gewelddadige revolutionair'.

Zie ook pagina 5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden