'Fugro wilde van financiële baas af'

De raad van commissarissen van Fugro wilde eind 2012 de hoogste financiële man van het bedrijf vervangen. Nadat oud-topman Gert-Jan Kramer dat had voorkomen, stapte commissaris Frans Cremers uit onvrede op. Dat blijkt uit gesprekken met bronnen rond de top van Fugro.

AMSTERDAM - Vorige week maakte Fugro het vertrek van Cremers bekend, volgens een verklaring omdat 'besluiten van de raad van commissarissen niet adequaat werden doorgevoerd'. Die formulering riep vragen op: de toezichthouders kunnen niet zo veel besluiten nemen. Eén van de weinige is het benoemen en ontslaan van de leden van de raad van bestuur.


Volgens insiders vonden de commissarissen dat de hoogste financiële baas van het bedrijf, CFO André Jonkman, tekortschoot bij de modernisering van de financiële huishouding. Nadat ze het besluit hadden genomen Jonkman te vervangen, veranderde Kramer van mening. Door als voorzitter van de benoemingscommissie niet op zoek te gaan naar een opvolger, blokkeerde hij de facto het ontslag.


Bodemonderzoeker Fugro, een belangrijke toeleverancier van de olie-industrie, is de laatste vijftien jaar door een serie overnamen snel gegroeid. De gekochte bedrijven zijn echter niet geïntegreerd in de onderneming. Het resultaat is een conglomeraat van bedrijfsonderdelen met hun eigen mores wat betreft de financiële verslaglegging.


Kort geleden stapte de controller van Fugro al op, volgens betrokkenen uit onvrede over de ondoorzichtige verslaglegging. Hij was de belangrijkste man onder Jonkman. Eind vorig jaar moest ook bestuursvoorzitter Arnold Steenbakker het veld ruimen, wegens 'verschil van inzicht'.


De onenigheid over de bedrijfsvoering bij Fugro loopt langs generatielijnen (65-plussers versus 65-minners). Kramer (70), tussen 1983 en 2005 bestuursvoorzitter, lijkt als commissaris en grootaandeelhouder de touwtjes nog stevig in handen te hebben. Volgens de betrokkenen lijkt Fugro op een familiebedrijf: ook na zijn vertrek vindt de man die de zaak heeft grootgemaakt dat hij er het meeste verstand van heeft.


Cremers (61) staat bekend als een principieel type. Hij heeft als enige consequenties verbonden aan het feit dat Jonkman mocht blijven. Collega-commissaris Harry Noy (62) zegt zijn vertrek 'te betreuren'. Cremers was niet voor commentaar bereikbaar. Fugro blijft bij de eerder naar buiten gebrachte verklaring.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden