Fuck de Koning (omdat het waarschijnlijk bijna mag)

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP

Goedemiddag. Alleen de VVD of de PVV moet nog om en dan schrapt de Tweede Kamer deze week de extra zware straffen voor majesteitsschennis uit de wet. De straffen op antisemitisch geweld moeten juist omhoog.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Deze nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Dat is zo geregeld.

Beeld de Volkskrant

DEBAT OP KOMST
Majesteitsschennis

Zou tekenaar Willem de bekeuring nog ergens hebben liggen? In 1967 tekende hij koningin Juliana als prosituee achter een raam, met aan haar vast een prijskaartje: f5.200.000 (haar toenmalige inkomen in guldens). Mocht niet. De boete bedroeg 200 gulden.

Negen jaar later was kunstenaar Aat Veldhoen bijna de pineut. Hij tekende Juliana als middelpunt van een orgie met Joop den Uyl, Ivo Samkalden, prins Claus en Joseph Luns. De tekenaar moest zich melden op het politiebureau, maar werd uiteindelijk niet vervolgd.

De voorbeelden zijn oud, want het gebeurt bepaald niet elke dag dat iemand wordt aangehouden of bestraft wegens majesteitsschennis. In 2007 hadden we nog Regillio A. die op straat riep 'De koningin van Nederland is een hoer' (400 euro), maar daarna ondernam de politie alleen nog een paar keer zonder succes actie. Een protestbord met 'Weg met de monarchie, het is 2013', leidde bijvoorbeeld wel tot ingrijpen, maar daarna tot excuses van de politie.

Toch is het expliciete verbod op majesteitsschennis het republikeinse deel van de Tweede Kamer al jaren een doorn in het oog. Al is het maar omdat agenten er nu en dan toch reden in zien protesten af te breken, en dan is het kwaad al geschied.

Verslaggever Remco Meijer: 'Grote kans daarom dat het iniatiefwetsvoorstel van D66-Kamerlid Verhoeven donderdag voldoende steun krijgt. In elk geval gesteund door PvdA, SP en GroenLinks wil D66 niet alleen de strafbare belediging van ons eigen staatshoofd maar ook de belediging van buitenlandse staatshoofden uit de wet schrappen, teneinde ook incidenten zoals rond de Turkse president Erdogan te voorkomen.'

Op beide delicten staat nu een strengere straf dan voor het beledigen van een gewone Nederlander. De artikelen met straffen tot 5 jaar voor majesteitsschennis en tot 2 jaar voor het beledigen van een bevriend staatshoofd moeten vervallen. Verhoeven: 'Wij zijn niet opeens voor beledigen, maar dat zijn veel te zware straffen. Wie de koning beledigt, kan zelfs zijn kiesrecht verliezen. Dat is niet van deze tijd.'

Als het aan Verhoeven ligt, worden staatshoofden voortaan in dit opzicht behandeld als ieder ander. Als ze zich beledigd voelen, zullen ze zelf aangifte moeten doen, zonder uitzicht op extra hoge straffen.

Als ook de VVD of de PVV meedoet, haalt de initiatiefwet een Kamermeerderheid. Die partijen zijn er nog niet uit.

Beeld ANP

EN DAN DIT NOG

Segers versus antisemistisme
De ChristenUnie zal Verhoeven zeker niet aan een meerderheid helpen en heeft intussen andere zaken aan het hoofd: partijleider Gert-Jan Segers wil zwaardere straffen op antisemitisch geweld en een hardere aanpak voor het bedreigen en mishandelen van afvallige moslims. In Frankrijk is al sprake van een exodus van bang geworden joden, stelt Segers, en hij pikt ook geluiden op van jonge Nederlandse joden die hun toekomst niet meer in Nederland voor zich zien. 'Uiteindelijk vormt een aanval op de vrijheid van de meest kwetsbaren een aanval op de vrijheid van ons allen', aldus Segers. Hij lanceert zijn plan volgende week in de Kamer en hoopt dan op een positieve reactie van het kabinet.

De aanslag op Sinterklaas
De Tweede Kamer wil snel een debat met minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over het opzienbarende nieuws over Sinterklaas, vanochtend in De Telegraaf: er zou een plan zijn geweest om de goedheiligman te vermoorden, zo bleek eind vorig jaar uit een inmiddels verwijderde oproep op Facebook. De oproep is al onderwerp van strafrechtelijk onderzoek. De Telegraaf schrijft dat de verdachte in de zaak een antiracistische activist is. 'We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten', zou hij vorig jaar oktober hebben geschreven, met de toevoeging dat de moord bij voorkeur tijdens de landelijke intocht in Dokkum moest gebeuren.

Gert-Jan Segers. Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden