Fuchsia

Het is begonnen.


'Het werd wel tijd dat het begon, want het ging steeds langer duren', zei oud-voetballer en trainer Jan Boskamp op het Vlaamse Canvas.


De eerste WK-bal was nog niet afgetrapt, of daar stond je al buitenspel met een filosofisch probleem. Is het niet een wezenskenmerk van wachten dat het steeds langer duurt? Duurt niet het hele leven met elke dag steeds langer? Dacht Jan Boskamp daar met zijn krachtige statement bezwaar tegen te maken? Gaan we nog over nadenken, de komende weken.


De rondbuikige Boskamp zat aan tafel onder groene en gele parasols. 'Een terraske doen onder de fameuze toren van de VRT', zoals de presentator zei tegen de achtergrond van bierdrinkende mannen.


We gingen live kijken naar de openingsceremonie in São Paulo. Een folkloristisch dansspektakeltje met wandelende groene bomen, blauwe tulpenbollen en kano's met indianen erin, rondom een reusachtige discobol met 90 duizend ledlampjes. Het was stukken minder pompeus dan het Russische vertoon op de Olympische Spelen van afgelopen winter. Dat laatste werd uitvoerig door de NOS vertoond, de opening van het WK was op geen Nederlandse zender live te zien. De NOS deed een kwartier later verslag, zonder de vertraging te melden.


Dat gebeurde in het nieuwe Studio Brasil, waar Henry Schut en Hugo Borst op rode bank en leren fauteuils huiskamergezelligheid proberen te suggereren. Borst: 'Er staat ergens een raam open, het tocht een beetje. Moeten we nog wat aan doen.' Het hondje 'Messi', de Vlaamse zanger Milow dagelijks als 'advocaat van de Duivels' - het is net te geforceerd en bedacht om naturel te lijken.


'De openingsceremonie, is dat een noodzakelijk kwaad voor jullie?', vroeg Schut na afloop aan bankgast Guus Hiddink. Die had het niet gevolgd, maar hij vond het een noodzakelijk kwaad, ja. De NOS-commentator (Jan Roelfs?) was de enige die er zin in had. Hij had natuurlijk een kwartier om erop te studeren, maar herkende dan ook direct de Braziliaanse conifeer in een danser, evenals de Braziliaanse varen. In een groene trampoline zag hij feilloos 'de Victoria Amazonica, de grootste waterlelie ter wereld'. En daar, dat paarse bloemenmeisje: 'De fuchsia. Ook die mag er zijn.'


Natuurlijk: in het lange wachten zaten alle WK-programma's al dagen in een spagaat: niets te melden, maar uren te vullen. Zo bleef het ook donderdag, buiten de openingswedstrijd Brazilië-Kroatië grotendeels uren vullen met vluchtige specie van woorden.


Dat geldt ook voor VI (RTL), dat al sinds maandag dagelijks uitzendt vanuit het Scheveningse Kurhaus (over de beroerde arbeidsomstandigheden daar hoor je de stamtafel al niet meer). Trainer Louis van Gaal moet het er zwaar ontgelden. Leuker is de running gag met 'verslaggever' Sierd de Vos, die vanuit Brazilië met ellenlange monologen de tijd vult. De zware vertraging tussen vraag en antwoord verhoogt de feestvreugde aanzienlijk: 'Zou je iets kunnen vertellen over het stadion, Sierd? ....Vier, vijf, zes...'


Donderdag kreeg Sierd live ruzie met een collega van het Spaanse Antena 3 die ook recht meende te hebben op zijn plek. Sierd: 'Ik sla je eruit, hè. Pas op!'


De stamtafel zag het geamuseerd aan: 'Wij wachten net zo lang tot-ie gaat slaan, Sierd.'


Wilfred Genee tegen de stamgasten: 'Het is net iets anders dan de NOS, vind je ook niet?' Na weer een onstuitbare monoloog van Sierd: 'We kunnen niks over het Nederlands elftal zeggen nu, dat is een beetje lastig, hè?'


Zolang het toch nergens over gaat, dan liever de platte lol van VI.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden