Frustratie in Tsjaad door Amerikaans inreisverbod

Op de nieuwe landenlijst met een inreisverbod voor de VS staat ook Tsjaad. Terwijl dat land een Amerikaanse bondgenoot is. Wat is er mis gegaan?

Soldaten uit Tsjaad marcheren bij de internationale trainingsmissie Flintlock. Tsjaad was meerdere malen gastheer voor deze door de VS geleide missie.Beeld reuters

Onder Tsjadiërs heerst 'frustratie en onbegrip', laat Ladiba Gondeu, oud-docent sociologie aan de universiteit van Ndjamena, per e-mail weten. Tsjaad staat op de nieuwe Amerikaanse lijst van landen waarvan de inwoners een inreisverbod voor de Verenigde Staten krijgen opgelegd. Terwijl het Afrikaanse land een Amerikaanse bondgenoot is in de strijd tegen moslimextremisten in de Sahel.

De regering-Trump kondigde de nieuwe inreisverboden zondag aan. De lijst van acht landen vervangt een lijst van zeven landen uit maart. De verboden moesten Amerika volgens Trump beschermen tegen terrorisme, maar is door rechters verworpen als anti-islamitisch. De nieuwe inreisverboden moeten volgende maand ingaan en treffen vijf landen die al op de lijst stonden: Syrië, Iran, Somalië, Libië en Jemen. Nieuw zijn, naast Tsjaad, de landen Noord-Korea en Venezuela.

De maatregelen tegen Venezuela zijn in feite gerichte sancties tegen kopstukken van het socialistische bewind in Caracas. De hoogoplopende spanningen met het regime in Noord-Korea staan vrijwel dagelijks in de kranten. Maar met Tsjaad zijn de betrekkingen voor zover bekend goed. Waarom dan toch een inreisverbod?

De Amerikaanse regering houdt het er op dat Tsjaad - een land met ruim 14 miljoen inwoners van wie ruim de helft moslim is - 'niet adequaat' informatie geeft over 'openbare veiligheid en terrorisme'. Opvallend is dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vorig jaar nog vaststelde dat Tsjaad 'op het hoogste niveau prioriteit blijft geven aan terrorismebestrijding'. Het aantal Tsjadiërs dat zich aansluit bij terroristische organisaties was in 2016 bovendien 'laag'. Veel Tsjadiërs reizen ook niet naar de VS.

Militaire partner

In Tsjaad bestaat enige dreiging van terreurbeweging Boko Haram uit buurland Nigeria: in juni 2015 was er een grote aanslag in de hoofdstad Ndjamena. Maar omliggende landen die meer te lijden hebben onder terrorisme, zoals Nigeria en Mali, krijgen geen inreisverbod.

De Tsjadische regering heeft Amerika dan ook bij monde van woordvoerder Madeleine Alingué opgeroepen tot heroverweging van het verbod. Het beschadigt, zei ze, 'het imago van Tsjaad en de goede betrekkingen die bestaan tussen de twee landen, met name op het terrein van terrorismebestrijding'.

Tsjaad is inderdaad een militaire partner van het Westen. In Ndjamena zijn troepen gestationeerd van de Franse operatie Barkhane, die zich mede richt op Mali. En in 2015 stuurde president Idriss Déby zijn soldaten naar Nigeria tegen Boko Haram. Het tijdschrift Jeune Afrique noemde Tsjaad 'de gendarme van de Sahel'.

Bij het Pentagon en het State Department bestaat vrees dat het inreisverbod voor Tsjadiërs de relatie met de bondgenoot zal schaden, schreef The New York Times dinsdag. Generaal Carter Ham, voormalig hoofd van het Africa Command, noemt het verbod 'raadselachtig'. John Campbell, oud-ambassadeur in Nigeria, spreekt van 'incompetentie' in de regering-Trump.

Het inreisverbod valt in Tsjaad inderdaad verkeerd, schrijft oud-universiteitsdocent Gondeu. Het land verkeert mede in een economische crisis doordat president Déby de olie-inkomsten gebruikt voor de oorlogsmachine waarmee hij westerse belangen behartigt. Met diezelfde machine onderdrukt Déby - president sinds 1990 - ook binnenlandse kritiek. In dat licht, schrijft Gondeu, geldt Trumps inreisverbod voor gewone Tsjadiërs als 'ondankbaar'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden