Fruitig toetje uit Denemarken

Over bewust eten gesproken. In de Scandinavische landen is het doorgaans veel gemakkelijker gezond te snacken dan bijvoorbeeld hier in Nederland....

Nanda Troost

Chocolade en andere zoetige tussendoortjes zijn natuurlijk ook in Noorwegen, Zweden en Denemarken volop te koop, maar overal en nergens verkopen ze ook los fruit. In de kiosk op het station, bij de bladenman in de stad. Ja, zelfs bij de benzinepomp langs de snelweg kan een appel, peer, sinaasappel of banaan per stuk worden aangeschaft.

En voor wie nog niet genoeg aan zijn trekken komt: in menig kantoor prijkt in de vergaderzaal een fruitschaal waaruit naar hartelust geplukt mag worden. Zo werk je op een dag gemakkelijk een trosje druiven weg. En twee pruimen en een kiwi. Nog een appel mee voor onderweg? Geen probleem!

Tijd voor een fruitig toetje, voor vier personen. Uit Denemarken. Gezien de overvloedige appeltijd waarin we verkeren met zelfgemaakte appelmoes. En lekker mag ook, dus met slagroom. Wie het trouwens toch gezonder wil houden, kan de slagroom vervangen door (magere) yoghurt.

Maak eerst de appelmoes. Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in grote stukken. Doe ze in een pan en schenk er wat citroensap over. Snijd een vanillestokje door, schraap het merg eruit en doe dat bij de appels. Doe er een scheutje water bij en breng langzaam aan de kook.

Blijf met regelmaat goed doorroeren. Omdat er weinig water bij is gedaan, is er aanbrandgevaar. Wie goed roert, krijgt echter een lekker dikke moes, met hier en daar nog een groter stukje. Laat de appelmoes afkoelen en laat ’m dan door en door koud worden in de koelkast. Klop de slagroom, desgewenst met een schep (vanille)suiker, stijf. Vermaal een half pak bastognekoeken tot kruim in de keukenmachine.

Schep in een glas of een schaaltje een laagje appelmoes en daarop een laagje bastognekoekkruimels. Herhaal dit. Eindig met een laagje room. Garneer eventueel nog met een paar spikkels van het koekkruim.

Om te voorkomen dat de koek te zacht wordt, meteen opdienen en opeten.

Nanda Troost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden