Column

Froome doet denken aan de onvergetelijke verslaggever Koos Tak

Het is slecht fietsen met je ballen op de stang. Als ervaren journalist wist je dat allang.

Chris Froome. Beeld anp
Chris Froome.Beeld anp

Nooit gedacht dat ik me nog eens - louter beroepsmatig - zou buigen over de ballen van Chris Froome. Maar de troost van deze tijden is dat alles nog goed gaat wanneer je de zomerloomte kunt beleven in een medialandschap waar de voornaamste binnenlandse nieuwsfeiten bestaan uit het doorprikken van de blaren op de Vierdaagse en het volgen van fietsers door een vakantieland.

Tourrenner Froome baarde afgelopen zaterdag opzien door de Franse berg Peyresourde af te dalen op ongebruikelijke wijze. Hij lag kromgebogen over zijn stuur, alsof hij moest kotsen. Niet met zijn billen op het zadel, maar met zijn ballen op de stang. Zo haalde hij een snelheid van wel 90 kilometer per uur.

Levensgevaarlijke houding, vonden critici. Alles voor de tijdwinst, oordeelden de fans enthousiast.

Als journalist kun je bij zo'n berg je bagage niet thuislaten. Het optreden van Froome bracht me bij de vakliteratuur. De memoires van de onvergetelijke verslaggever Koos Tak.

Voor elke journalist is H.J.A. Hoflands Tegels lichten verplichte kost, maar even cruciaal zijn de gebundelde belevenissen van Hoflands collega en generatiegenoot Tak, in de jaren tachtig voor de Haagse Post op schrift gesteld door Rijk de Gooijer en Eelke de Jong. Helaas zijn zowel Tak als de bewakers van zijn erfgoed dood, inclusief de Haagse Post.

Tak, moeten we even uitleggen aan de jongere lezers, was vast medewerker van het zaterdagbijvoegsel van het onafhankelijke dagblad De tijdgeest en kon bogen op een roerige carrière. Die centreerde zich rond zijn woonhuis, Spoorstraat 17 te Abcoude, nabij stamcafé De drie fusten. Hij leefde er samen met zijn Tine, prominent lid van de plaatselijke bibliotheekcommissie, en werkte tussen alle bedrijven door aan zijn veelbelovende verzetsroman De overval, die helaas nooit van de persen zou rollen.

Tak had een verzetsverleden, beschreven in zijn biografie Man van het jaar. Onverschrokken vatte hij in 1943 het plan op het verzet te steunen door de beeltenis van koningin Wilhelmina uit dubbeltjes en kwartjes te zagen, om er speldjes voor de achterkant van revers van te maken. Een week voordat hij - verkleed als non, om de vijand te misleiden - naar Portugal zou vertrekken, kreeg Tak een ernstig ongeluk. We citeren uit zijn biografie: 'Bij het bezorgen van het illegale Parool hadden onverlaten het zadel van zijn fiets gestolen en toen hij nietsvermoedend in het donker, met de gitaar vol kranten op zijn rug, op zijn stalen ros was gesprongen, was de scherpe hoek met het frame in zijn achterwerk gedrongen.'

Addenommeleheine!

Drie weken had de held in het ziekenhuis gelegen. Zijn hele latere leven hield Tak een 'loopje'.

Knappe koppen van de TU Eindhoven, zo berichtte NRC next donderdag, hebben onderzocht hoe efficiënt de houding van Froome werkelijk is. Niet, zo bleek: 'Bij de 'veilige daalhouding' is de luchtweerstand slechts 1 procent hoger dan in tijdrithouding.' Zijn 13 seconden winst haalde Froome tijdens de beklimming, niet tijdens de afdaling.

Wetenschappelijk feitje bewezen: het is slecht fietsen met je ballen op de stang. Als ervaren journalist wist je dat allang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden