Frontberichten uit de brandhaarden

Het Midden-Oosten schuift weer een stapje dichterbij een regionale oorlog. Zeven conflicten uit de afgelopen paar weken.

Bij een massaslachting door IS in juni zijn ongeveer 670 gevangenen omgekomen. Beeld reuters
Bij een massaslachting door IS in juni zijn ongeveer 670 gevangenen omgekomen.Beeld reuters

SYRIË - WASHINGTON

verkenningsvluchten VS
De Verenigde Staten zijn begonnen met verkenningsvluchten boven Syrisch grondgebied, aldus bronnen bij de regering in Washington. De vluchten kunnen de opmaat zijn voor luchtaanvallen op stellingen van de extremistische organisatie Islamitische Staat. De VS zijn eerder deze maand begonnen met luchtaanvallen op IS in Irak. Dinsdagavond zei president Obama dat 'uitroeien van een kankergezwel als ISIL' (zoals IS in de VS genoemd wordt) niet eenvoudig zal zijn en niet snel zal gaan.

IRAK - BAGDAD

aanslag op moskee
Op de dag dat de nieuwe Iraakse premier, Haider al-Abadi, zijn eerste persconferentie gaf, werd maandag een sjiitische moskee in de hoofdstad Bagdad doelwit van een zelfmoordaanslag. Zeker dertig personen vonden de dood, nog eens dertig raakten gewond. In het noorden van de hoofdstad ontploften twee autobommen, met zeven doden en achttien gewonden tot gevolg.

Haider al-Abadi Beeld Foto EPA
Haider al-AbadiBeeld Foto EPA

SYRIË - JAZAA

Koerden afgesneden
IS blijkt op 19 augustus het dorp Jazaa in het noordoosten van Syrië in te hebben genomen, na hevige gevechten met de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). De strategische reden is vermoedelijk het afsnijden van de Koerden van Sinjar en de grensovergang bij Yaroubiya.

undefined

LIBIË - TRIPOLI

huis Premier afgebrand
Premier Al-Thinni zegt dat zijn huis in Tripoli deze week is afgebrand. Naar verluidt is ook het huis van een journalist van de Saoedische televisiezender Al-Arabiya door een aanslag getroffen.

undefined

Premier Al-Thinni Beeld Foto AFP
Premier Al-ThinniBeeld Foto AFP

SYRIË - RAQQA

toegang tot wapens
De Islamitische Staat heeft de vliegbasis Tabqa nabij Raqqa in bezit genomen. Na weken van gevechten wist IS daar het Syrische leger te verdrijven. De verovering verschaft IS ook toegang tot meer wapens.

IRAK - MOSUL

massaslachting
Bij een massaslachting door IS in juni zijn ongeveer 670 gevangenen uit de Badoush-gevangenis in Mosul omgekomen. Dit heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, maandag bekendgemaakt. Terwijl ongeveer de helft van de gevangenen bij de inname van Mosul wist te ontsnappen, voerde IS zo'n 1.000 tot 1.500 gevangenen met vrachtwagens af. Op een afgelegen terrein werd de soennieten gesommeerd zich van de andere gevangenen af te scheiden. Bij twijfel gaf de geboorteplaats en manier van bidden de doorslag: wel of niet soennitisch. De 'niet-soennieten' knielden vervolgens in rijen van vier. IS-strijders openden het vuur.

undefined

LIBIË - BENGHAZI

vliegbasis in handen
In Benghazi proberen islamitische milities de Benina-vliegbasis te veroveren. Sinds de islamisten een parallelle regering hebben uitgeroepen is de strijd weer in alle hevigheid losgebarsten, vooral in deze noordoostelijke havenstad, waar de terroristische organisatie Ansar al-Sharia overheersend is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden