Front tegen Vlaamse nationalisten valt uiteen

Voor de N-VA lonkt deelname aan een nieuwe Belgische regering. De strijd rond de stembus is losgebarsten.

BRUSSEL - Na een paar vlammende ruzies in de Belgische regering ligt het speelveld voor de komende verkiezingen weer helemaal open. Vormden de zes regeringspartijen tot voor kort nog een verenigd front tegen de Vlaams-nationalistische partij N-VA, dan is die eenheid nu volledig zoek. Daardoor maakt de N-VA weer volop kans op regeringsdeelname.

Het duurt nog ruim vier maanden voor de verkiezingen in België plaatsvinden, maar de campagne lijkt al volop bezig. De partijen proberen zich weer meer te profileren, de politici draven op in allerlei entertainmentprogramma's en de kranten beschrijven dagelijks de strategieën achter het politieke gekrakeel.

Het belang van deze stembusgang is dan ook groot. Op 25 mei vinden in België niet alleen de Europese, maar ook de regionale (onder meer Vlaamse) en nationale verkiezingen plaats. Het zijn de eerste landelijke verkiezingen sinds de politieke crisis van 2010. Zeker voor de N-VA, die haar overwinning toen niet in een regeringsdeelname wist om te zetten, is het nu of nooit.

Lange tijd kondigden deze verkiezingen zich aan als een strijd van één tegen allen. De regeringspartijen waren weinig populair, maar ze hielden de gelederen gesloten. De Franstalige partijen gunden hun Vlaamse regeringspartners een grote staatshervorming, een strenger asielbeleid en een pensioenhervorming. Ze deden alles om te bewijzen dat België nog steeds functioneert.

De Belgische regeringspartijen presenteerden zichzelf - met enig succes - als daadkrachtig en compromisbereid, tegenover de loze woorden en de onbuigzaamheid van de N-VA. Die partij mocht nog steeds de grootste van Vlaanderen zijn, ze was ook volkomen geïsoleerd.

Volgens berekeningen van N-VA-politicoloog Bart Maddens moest de N-VA een monsterscore van tegen de 40 procent halen om het verenigde front van de regeringspartijen te breken. Met doorgaans zo'n 30 procent in de peilingen leek dat bij voorbaat kansloos.

Maar sinds een maand komen er steeds meer barsten in het regeringsfront. In aanloop naar de verkiezingen lijken de zenuwen het begeven te hebben, vooral bij de Parti Socialiste (PS), die aan haar linkerzijde de hete adem van de Waalse communisten voelt. De regeringspartijen grijpen terug naar hun ideologie, boycotten elkaars plannen en slingeren elkaar verwijten toe in de media.

Daarbij gaat het er soms hard en vijandig aan toe. Een PS-kopstuk verweet de liberale asielminister Maggie De Block, de populairste politica van Vlaanderen, een soort apartheidspolitiek, terwijl de liberalen de PS omgekeerd van woordbreuk beschuldigden. 'De verkiezingen dienen zich aan als een vuile oorlog, waarbij het allen tegen allen is', concludeerde de krant De Standaard.

Van het gezamenlijke front tegen de N-VA blijft nu niets meer over, en de N-VA speelt daar volop op in. De partij flirt openlijk met de christendemocraten, en werkt voorzichtig aan een koerswijziging. De partij suggereerde al een paar keer dat haar economische programma voorgaat op een nieuwe staatshervorming. Zo hoopt de N-VA weer aanvaardbaar te worden voor de Franstalige partijen.

De Standaard Belgische krant

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden