Front National wil in regio's rechts aan meerderheid helpen

Na de uitslag van de regionale verkiezingen in Frankrijk is het extreem-rechtse Front National meteen begonnen met een balts richting de rechtse partijen RPR en UDF....

Van onze correspondent

PARIJS

De verkiezingen eindigden in een close finish tussen de linkse regeringspartijen en de gaullistisch-liberale combinatie RPR-UDF. Bij het binnenkomen van de definitieve resultaten op maandag bleek dat links 36,5 procent van de stemmen haalde, republikeins rechts kwam tot 35,8 procent.

Mogelijk levert dat voor beide kampen ieder elf van de tweeëntwintig Franse regio's op. De definitieve uitkomst daarvan is nog niet duidelijk omdat in de regio Rhone-Alpes (hoofdstad Lyon) links en rechts ieder op zestig zetels uitkwamen. Wie de meerderheid in de regio heeft veroverd, mag de voorzitter en daarmee de uitvoerende macht kiezen.

Die keuze zal vrijdag worden gemaakt. In alledrie de belangrijke regio's, Ile-de-France (groot-Parijs), Provence-Alpes-Cote-d'Azur (Marseille) en Rhone-Alpes geniet het Front National flinke steun en bevindt het zich in een sleutelpositie.

De hofmakerij van FN-voorlieden begon gisteren meteen. 'Onze belangrijkste vijand, dat is socialo-communistisch links', zei Bruno Mégret, de nummer twee van het FN. 'En als de RPR en de UDF bereid zijn een deel van ons programma over te nemen, wat betreft belastingverlaging en veiligheid, dan is dat voor ons voldoende om ze te steunen.'

In de regio Languedoc-Roussillon zei de vertrekkende regio-voorzitter Louis Blanc (UDF) dat hij elke steun zou accepteren, ongeacht de achtergrond ervan. Soortgelijke geluiden kwamen tijdens de campagne al van RPR-kandidaat Mancel voor de regio Picardië, en de RPR-kandidaat Vasseur voor Nord-Pas de Calais.

De twee zwaargewichten die RPR en UDF in de strijd hadden geworpen, Léotard en Balladur, hebben allebei te kennen gegeven zich niet kandidaat te zullen stellen voor het voorzitterschap van hun regio. Balladur (RPR) had dat al van tevoren aangekondigd. Léotard (UDF) kwam maandag op z'n voornemen terug zich kandidaat te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden