Front National schorst Jean-Marie Le Pen

Hij leek zich alles te kunnen permitteren, maar erevoorzitter Jean-Marie Le Pen zal waarschijnlijk uit zijn eigen Front National worden gegooid. Vandaag besloot het uitvoerend bureau van het FN hem als lid te schorsen. Het erevoorzitterschap kan slechts geschrapt worden door een algemene partijvergadering. Die zal binnen drie maanden bijeengeroepen worden.

Jean-Marie Le Pen.Beeld anp

Partijleider Marine Le Pen lijkt vastbesloten haar 'vadermoord' te voltooien. De afgelopen weken werd duidelijk dat ze de provocaties van Le Pen senior meer dan zat was. Vrijdag nog werd de 1 mei-viering van het FN in Parijs niet alleen verstoord door de topless activisten van Femen - die een spandoek met Heil Le Pen ophingen - maar ook door Jean-Marie zelf. Op het moment dat zijn dochter het woord wilde nemen, beklom hij het podium om zich te laten toejuichen door zijn getrouwen. Vervolgens vertrok hij, zonder de redevoering van Marine te beluisteren.

Daarmee bevestigde hij nog eens het beeld van de bejaarde ex-leider die geen afscheid kan nemen. Hij bleef zijn opvolgster systematisch voor de voeten lopen. 'Ik heb het gevoel dat hij niet kan verdragen dat het FN blijft bestaan terwijl hij niet meer de leiding heeft', zei Marine Le Pen voor de radio van Europe 1. Toen Jean-Marie Le Pen in 2011 de partijleiding aan zijn dochter overdroeg, was het de bedoeling dat hij als erevoorzitter een ceremoniële rol op de achtergrond zou gaan vervullen. Zo'n rol bleek echter niet in overeenstemming te brengen met zijn verlangen naar de schijnwerpers. Hij bleef zijn dochter in verlegenheid brengen door uitglijders over de gaskamers ('detail van de geschiedenis') en de met Hitler collaborerende maarschalk Pétain ('geen verrader')

Pa Le Pen en topless vrouwen kapen toespraak Marine

Marine Le Pen zag haar geplande toespraak in Parijs in het water vallen. Nog voordat ze kon beginnen, klom haar vader Jean-Marie het podium op.

Jean-Marie Le Pen kaapt de toespraak van zijn dochter, afgelopen vrijdag.Beeld afp

Beneden zijn waardigheid

Jean-Marie Le Pen was niet aanwezig bij de vergadering die over zijn lot besliste. 'De stichter van het Front National vindt het beneden zijn waardigheid voor een disciplinaire vergadering te verschijnen, terwijl hij meent dat hij volkomen onschuldig is', liet hij weten. Kern van het conflict was Marines streven naar 'ontdemonisering': zij wil van het FN een normale politieke partij maken, hetgeen telkens werd doorkruist door de gaskamerpraatjes van haar 86-jarige vader. Marine staat sterk: uit een peiling bleek zondag dat 32 procent van de Fransen hoopt dat zij meer invloed op het Franse politieke leven krijgt. Jean-Marie scoorde slechts 2 procent. Gisteren rekende de dochter met haar vader af. Alleen moet de algemene vergadering nog een laatste zetje geven.

Jean-Marie Le Pen zal de politiek overigens niet verlaten, zei hij gisteren. Hij is nog altijd europarlementariër, een mandaat dat hem niet door zijn partij kan worden ontnomen. Als hij niet meer namens het FN mag praten, zal hij voortaan alleen voor zichzelf spreken. Geen grote verandering: hij hield toch al geen rekening met de partijlijn.

Kwelgeest Jean-Marie Le Pen houdt het voor gezien

Verslaafd aan reuring is het vroegere boegbeeld van het extreem-rechtse Front National. Na weer een antisemitische uitspraak stapt hij dan toch uit de politiek, een familiedrama.

Marine Le Pen.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden