Front National in de uitverkoop

Extreemrechts van Le Pen verkeert in financiële problemen na verkiezingsnederlaag...

Van onze correspondent Ariejan Korteweg

‘Voor mijn vader is dit iets emotioneels’, weet Marine Le Pen. ‘Hij heeft dit gebouw vijftien jaar geleden gekocht, het is een deel van zijn leven. Voor mij geldt dat niet. Ik bewaar mijn gevoelens liever voor iets anders: voor mijn vaderland, voor mijn politieke overtuigingen.’

Het Front National (FN) heeft er wel eens beter voor gestaan. Zes jaar geleden met name, toen Jean-Marie Le Pen het tot de slotronde van de presidentsverkiezingen bracht en zijn partij een grote politieke factor leek te worden. Met wat nationalistisch wapengekletter haalde Sarkozy echter veel stemmen weg. Vorig jaar haalde Le Pen slechts 4,3 procent van de stemmen. De vooruitzichten voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn niet beter.

Die resultaten hebben grote gevolgen. Partijen die bij de parlementsverkiezingen de kiesdrempel van vijf procent niet halen, krijgen in dat district hun onkosten niet vergoed. Het FN moet zodoende opdraaien voor de onkosten van meer dan driehonderd kandidaten. Daar komt bij dat als gevolg van het verkiezingsresultaat de overheidsbijdrage is teruggebracht van 4,6 naar 1,8 miljoen euro. Het Front National kampt zodoende met een torenhoge schuld van negen miljoen euro.

Er zat niets anders op dan het hoofdkantoor te verkopen.

Het FN is gevestigd in Saint-Cloud, een voorstadje aan de westkant van Parijs. Aan de oever van de Seine, pal naast een treinstation, staat de Paquebot – het passagiersschip, symbool van de dadendrang van het FN. Het passagiersschip is een somber gebouw in betonplaat en natuursteen van drie verdiepingen. Voor alle ramen zitten stevige traliewerken, op het dak wappert de Franse vlag. Kapotte gele zonwering klappert tegen de gevel, ernaast hangt een grote banier met een verlopen voorspelling: ‘Le Pen president 2007’.

Hoe treurig het hoofdkwartier er ook bijstaat, het gaat wel om vijfduizend vierkante meter op een toplocatie. De waarde wordt geschat op vijftien tot twintig miljoen euro. Zo blijft er nog wat over om te besteden aan een kleinere locatie ‘die meer overeenkomt met onze huidige wensen’, zoals Marine Le Pen het formuleert.

Het Front National, dat is nog steeds de partij van de bijna 80-jarige Jean-Marie Le Pen, die zich een maand geleden in Bordeaux opnieuw tot leider liet kiezen van de partij die hij in 1972 oprichtte. Als hij het lage zaaltje van de Paquebot betreedt, staat iedereen op. In zijn nieuwjaarstoespraak legt hij uit waarom het zo slecht gaat met het FN. ‘We zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de media’, heeft hij berekend. ‘Het FN heeft 0,38 procent van alle politieke uitzendingen op tv, dat is elf maal minder dan wat redelijk zou zijn. We worden ook zelden voor praatprogramma’s uitgenodigd.’

Rechts van hem staan zes Franse vlaggen, links een kerstboom die alle moed verloren heeft. Vanaf de binnenplaats kijkt een bronzen Jeanne d’Arc toe, die straks ongetwijfeld meeverhuist. Dit is zijn laatste persconferentie in Saint-Cloud. Maar Le Pen heeft er duidelijk nog plezier in. ‘Zeker, we gaan de paquebot verkopen. Maar dat betekent niet het einde van onze activiteiten. We zullen strijden bij de gemeentelijke verkiezingen, ook in de grote steden.

Desgevraagd wil de extreemrechtse veteraan wel even van leer trekken tegen president Sarkozy, die hem bij de verkiezingen zoveel wind uit de zeilen nam. ‘Hij slaagt er goed in de Fransen een rad voor de ogen te draaien, zodat ze niet doorhebben dat de regering eigenlijk geen resultaten boekt’, oordeelt Le Pen. En, verwijzend naar Sarkozy’s voorliefde voor Rolex-horloges. ‘Hij is briljant, maar niet alles wat schittert is goud.’

Zijn laatste vuurpijl gaat richting Jacques Attali, die de regering onlangs adviseerde meer immigranten toe te laten om zo de economie te stimuleren. ‘Dat durft hij te zeggen in een land dat gebukt gaat onder een immens hoge criminaliteit van immigranten. Als het zo doorgaat, moeten we straks voor Chinese lonen gaan werken.’

Marine Le Pen, niet alleen dochter van de leider, maar ook vicepresident van de partij, hoort het allemaal glimlachend aan. Hénin-Beaumont, een straatarme gemeente in het noorden van Frankrijk, waar de werkloosheid rond de 20 procent schommelt, is voorlopig de enige gemeente waar het FN kans maakt op het burgemeesterschap. Laat dat nou net de gemeente zijn waar zij de verkiezingsstrijd voert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden