Front national breekt door in zuid-Frankrijk

Het Front national heeft zondag bij de eindronde van de gemeenteraadsverkiezingen een aantal belangrijke overwinningen behaald in het zuiden van Frankrijk....

Van onze correspondent

Sjoerd Venema

PARIJS

De extreem-rechtse partij van Jean-Marie Le Pen kreeg de meerderheid in de raad en daarmee de burgemeesterszetel in de grote havenstad Toulon (170 duizend inwoners), in de Marseillaanse voorstad Marignane, en in Orange.

In Nice, met 350 duizend inwoners, behaalde het Front national een verkapte overwinning met de zege van Jacques Peyrat. Deze oude vriend van Le Pen stapte een jaar geleden uit de partij, maar hangt nog altijd dezelfde extreem-rechtse beginselen aan. Jean-Marie Le Pen liet niet na de overwinning van Peyrat op de zittende gaullistische burgemeester te annexeren.

De kandidaten van Le Pen grepen echter naast de zege in een aantal steden die vooraf getipt waren voor een extreem-rechtse overwinning, na de recordscores voor het FN bij de eerste ronde van de gemeentelijke verkiezingen, vorige week zondag. Zo werd de socialistische burgemeester van Mulhouse herkozen tegenover de kandidaat van het FN dankzij een tussentijdse lijstverbinding van gematigd links en rechts.

Een hoge opkomst blokkeerde tevens de weg voor FN-kopstukken als Bruno Megret in het naast Marignane gelegen Vitrolles. Marie-Françoise Stirbois kwam stemmen te kort in Dreux.

Volgens Le Pen waren die nederlagen te wijten aan de samenzwering tegen het Front national door de traditionele politieke partijen van links en rechts, die in de verpauperde Franse voorsteden 'zelfs hele bataljons immigranten hadden ingezet' om aan voldoende stemmen te komen.

In een aantal belangrijke steden dreigt door de overwinning van het Front national de spanning op te lopen. In Le Monde zei Bruno Megret dat FN-burgemeesters de politie zullen versterken.

In de licht ontvlambare, verpauperde nieuwbouwwijken zou de komst van FN-gemeentepolitie de spanningen kunnen doen oplopen. Megret pleitte eveneens voor een voorkeursbehandeling voor 'echte Fransen' boven immigranten, bij de verdeling van gemeentelijke voorzieningen.

Zowel bij traditioneel links als bij rechts zijn de overwinningen van het Front national hard aangekomen. De conservatieve minister van Begroting François Daubert sprak van een verontrustende ontwikkeling.

'Dat leidt tot een soort officiële banalisering van het Front national, alsof het om een normale politieke beweging gaat. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop de MSI, de neofascistische partij van Fini, in Italië een respectabel imago heeft verkregen'.

In de tweede en beslissende ronde van de gemeenteraadsverkiezingen, met een teleurstellende opkomst van 70 procent, zijn gisteren nog een aantal andere grote steden van politieke kleur veranderd. Marseille kwam na 48 jaar linkse overheersing in rechtse handen. Rechts heroverde de macht eveneens in Valence, Arras, Albi en Avignon, en behield de burgemeesterszetel in Lyon, met de overwinning oud-premier Raymond Barre.

De communisten verloren hun oude bastion Le Havre aan de gaullisten, maar veroverden de meerderheid in Nîmes.

Lille bleef in socialistische handen van burgemeester Mauroy, net als Clermont-Ferrand, waar de rechtse oud-president Giscard d'Estaing het net niet haalde. De socialisten veroverden daarnaast de macht op rechts in grote steden als Rouen, Grenoble en Tours.

In Parijs kwam door de overwinning van de socialistische kandidaten, in maar liefst zes van de twintig arrondissementen, een einde aan de twaalf jaar rechtse alleenheerschappij . De onverwacht grote doorbraak van links in Parijs betekent een gevoelige klap voor de door corruptieschandalen verzwakte opvolger van Chirac, Tibéri.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.