Fritzl breekt na getuigenis dochter

Psychiater acht ‘monster van Amstetten’ volledig toerekeningsvatbaar...

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

AMSTERDAM Josef Fritzl heeft woensdag zijn pantser laten vallen. Letterlijk en figuurlijk heeft hij zichzelf blootgegeven in de rechtszaal. Weg was de blauwe ordner die hij twee dagen lang vrijwel onophoudelijk voor zijn gezicht hield tijdens het proces in het Oostenrijkse stadje Sankt Pölten. Weg zijn vasthoudende wil om de zwaarste aanklachten emotieloos te blijven ontkennen.

Plotseling was ‘het Monster van Amstetten’ een nerveuze bejaarde man van 73 jaar. Een opa zonder enige horror die tegen rechter Andrea Hummer bijna op fluistertoon zijn misdaden toegaf: ‘Ik beken schuld op alle punten van de aanklacht.’

De videoverklaring van zijn dochter Elisabeth, een dag eerder vertoond in de rechtszaal, zou Fritzl hebben gebroken. Elf uur duurde haar relaas over de 8.461 dagen in gevangenschap, de duizenden verkrachtingen, de zeven kinderen die zij in de kelder baarde en haar leven in de duistere, claustrofobie oproepende ruimte. Het zou Fritzl, ook volgens zijn advocaat Rudolf Mayer, hebben doen beseffen dat zijn dochter, zijn hele familie zelfs, hem niet meer moet en doodsbang voor hem is.

Opeens toonde Fritzl woensdag ook berouw, voor het eerst sinds het familiedrama van het huis aan de Ybbsstrasse 40 in Amstetten vorig jaar april aan het licht kwam. ‘Ik heb spijt van wat ik heb gedaan’, zei hij.

Voor het eerst ook erkende Fritzl verkeerd te hebben gehandeld bij de dood van zijn drie dagen oude zoon Michael in 1996 – door geen medische hulp in te roepen voor de doodzieke baby, wiens lichaampje Fritzl later in een oven zegt te hebben verbrand.

‘Ik weet niet waarom ik niet heb geholpen. Ik heb er gewoon niet aan gedacht. Ik dacht dat het kleintje het wel zou overleven. Ik had moeten zien dat het slecht ging met de baby’, zei Fritzl, die een langdurige opsluiting leek te hebben aanvaard.

Dat Fritzls veroordeling wegens verkrachting, incest, vrijheidsberoving en slavernij een feit is, staat na zijn volledige schuldbekentenis vrijwel vast. Maar de moord op zijn zoontje Michael – waar Fritzl levenslang voor kan krijgen – zouden de achtkoppige jury en de drie rechters ook als dood door schuld kunnen interpreteren. In dat geval is Fritzls straf maximaal 20 jaar.

Hoe dan ook: de kans dat Fritzl ooit nog vrij rond zal lopen, lijkt nihil. Vooral na het vernietigende verslag van psychiater Adelheid Kastner, die Fritzl volledig toerekeningsvatbaar achtte voor de 24 jaar dat hij Elisabeth gebruikte als zijn bezit. Ze zei Fritzl nog altijd als gevaarlijk te beschouwen. ‘Fritzl is geboren om te verkrachten. De kans dat hij weer in de fout gaat, is dan ook erg groot.’

De belangrijkste vraag lijkt of Fritzl zijn straf zal uitzitten in een gevangenis of op een psychiatrische afdeling, zoals psychiater Kastner heeft aanbevolen. En hoe Fritzl aan de geschatte 3,5 miljoen euro moet komen om de schadevergoeding en de therapiekosten voor Elisabeth en de kinderen te betalen.

Fritzl bezit zeven huizen in en rond Amstetten die volgens makelaars zo’n 2,4 miljoen euro kunnen opleveren. De rest hoopte Fritzl te verdienen met de verkoop van zijn memoires. Maar dit stuit op allerlei juridische obstakels.

Het gerucht gaat dat Elisabeth woensdag vermomd in het rechtsgebouw is geweest om de sfeer op te snuiven. Voor haar eigen boek over het drama.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden