Frituurvet bevat nog steeds te veel ongezond vetzuur

De in Nederland gebruikte frituurvetten en bakkerijvetten bevatten nog steeds betrekkelijk hoge gehaltes aan zogenoemde transvetzuren. Deze hebben een ongunstige invloed op het cholesterolgehalte van het bloed, een van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dat blijkt uit een onderzoek van de Landbouwuniversiteit Wageningen, waarvan de resultaten in het blad Voeding zijn gepubliceerd. Transvetzuren ontstaan bij het 'harden' van plantaardige oliën.

Volgens de Wageningse onderzoekers is door de maatregel van de margarinefabrikanten het aandeel transvetzuren en verzadigde vetten in de dagelijkse voeding met 10 tot 15 procent afgenomen. Frituurvetten in de horeca en bakkerijvetten voor koekjes en gebak bevatten echter nog tot 30 procent van beide vetsoorten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden