Frituren, fileren, bakken, afrekenen, inpakken, uitserveren en grappen maken, dát is pas genieten

#heerlijkgenieten

We genieten wat af met z'n allen. Jan Dirk van der Burg reist door Nederland en legt het allemaal vast. Deze week: Soulaiman Chiheb (17), Rotterdam.

Beeld Jan Dirk van der Burgt

In Amsterdam zijn de viszaken Volendams, in Rotterdam meestal Marokkaans. Zo ook bij De Oceaan, een zaak waar ze allemaal broers van elkaar zijn, behalve Soulaiman, dat is een achterneef, die met zijn charmante lach zes mensen tegelijk helpt als half Pendrecht aan de toonbank staat te lekkerbekken. 'Je moet alles door elkaar kunnen: frituren, fileren, bakken, afrekenen, inpakken, uitserveren en grappen maken. Mensen onderschatten het vaak, maar het is hier geen slome snackbar.' Bijna alle klanten zitten trouwens boven een kop dampende supa, Marokkaanse vissoep, naar verluidt de beste van Rotterdam. 'Ik was vroeger zoals ze dat zeggen 'een probleemkind', school ging niet en ik dacht: ik ga wel werken. Toen kreeg ik een kans in de vis. Want in het begin maak je fouten hoor! Als je een dure vis verkeerd snijdt, gooi je zo 8 euro weg en dat drie keer per dag: dat is 24 hè. Maar nu kan ik technisch gezien overal aan de bak. Het enige wat in de vis telt, is ervaring.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.