Fritsma PVV-lijstduwer in Zuid-Holland

ROTTERDAM - Het Tweede Kamerlid Sietse Fritsma wordt lijstduwer van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland op 2 maart. Hij staat op de twintigste plaats. Harm Beertema, eveneens Tweede Kamerlid voor de PVV, staat tweede op de verkiezingslijst. Dat heeft partijleider Geert Wilders maandag bekendgemaakt op een bijeenkomst in Rotterdam.

Vorige week twitterde Wilders al dat de 24-jarige Vicky Maeijer de lijsttrekker wordt van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland. Zij stond op de 31e plek van de kandidatenlijst van de PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen. De partij behaalde toen 24 zetels, waardoor Maeijer niet in de Kamer belandde. Ze is jurist voor de Kamerfractie en de PVV-delegatie in Brussel.

Speerpunten
Maeijer presenteerde maandag tien speerpunten uit het verkiezingsprogramma. Ze vindt dat de provincie zich veel meer moet richten op haar kerntaken, namelijk ruimtelijke ordening, verkeer en milieu. 'Veel taken moeten terug naar de gemeenten of het Rijk', zei ze. Bovendien is Zuid-Holland volgens haar een subsidiefabriek geworden voor theaters en musea. Die belastingstromen moeten worden beperkt, zonder daarbij het cultureel erfgoed aan te tasten, aldus Maeijer.

De PVV wil bovendien dat inwoners zelf de commissaris van de Koningin mogen kiezen en zich in referenda kunnen uitspreken over gemeentelijke herindelingen. Andere speerpunten zijn de aanleg van meer en bredere wegen, verlaging van de motorrijtuigenbelasting, meer toezicht in het openbaar vervoer en 'het stoppen van de islamisering'.

Wilders, die zelf in de provincie woont, zei zelf geen moment te hebben nagedacht over een plekje op de lijst. Volgens hem heeft de partij in Zuid-Holland de potentie om 20 procent van de stemmen te halen. 'Maar net als de VVD heeft onze partij meer last van een lage opkomst dan linkse partijen.'

Openbaar vervoer
Overigens grepen de ondernemingsraden van de vervoersbedrijven GVB (Amsterdam), HTM (Den Haag) en het Rotterdamse RET de bijeenkomst aan voor een demonstratie. Ze protesteerden tegen de aanbesteding van het openbaar vervoer in de grote steden en tegen 'het gedraai van de PVV die deze aanbesteding mogelijk maakt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden