Frits Wester

Eigenlijk was het gisteren vooral zielig voor Frits Wester. Als we even de koningin buiten beschouwing laten, althans, want voor haar is de derde dinsdag in september al jaren een absurdistisch theaterstuk.


Wester, RTL-journalist, wint elk jaar de wedstrijd 'wie heeft hem als eerste', hetgeen in Haagse journalistieke kringen gelijk staat aan 'wie heeft de langste'. Nu wil de tragiek dat het hem inderdaad alweer was gelukt om voor de formele publicatiedatum - vanmiddag 14.00 uur - te achterhalen wat in de miljoenennota staat. Maar de inkt van zijn jubeltweet was nog niet droog ('We hebben de #Miljoenennota die morgen wordt gepresenteerd alvast gelezen. Over de inhoud straks in het RTL Nieuws van 16 uur.'), of een meneer uit Gouda onthulde dat het ding gewoon te lezen was, op http://miljoenennota.prinsjesdag2011.nl/downloads/Miljoenennota.pdf. Allang. Misschien wel vanaf Pasen.


Het was de aftrap voor een toneelstukje waarin iedereen zijn rol kent. Kamerleden zijn allemaal een beetje Geert Wilders geworden voor de tv-camera. Ze waren 'met stomheid geslagen' (ChristenUnie) over deze 'wanvertoning' (ook CU), die 'een flater en een afgang' (SP) is voor het voltallige kabinet. Tegen dit verbale geweld stak het 'knulligheid ten top' van de gedoger zelf wat mat af.


Alleen Piet Hein Donner weigerde mee te doen toen hem door van adrenaline stuiterende verslaggevers werd gevraagd of 'wéér een ict-blunder' geen grote schande is. De minister 'betreurde' slechts het een en ander. Tv-verslaggever: 'Ik zie pretoogjes.' En amper in bedwang gehouden mondhoeken. Sterker, Donner lag in een deuk. Dacht vermoedelijk: niks blunder, eindelijk een ambtenaar die Frits Wester eens ziekt.


En zo viel Prinsjesdag onverwachts op de derde verjaardag van de sluiting van Lehman Brothers. Dat had wel iets moois, want die onbevattelijke gebeurtenis (A colossal failure of common sense heet het lezenswaardigste boek daarover) is eigenlijk de reden dat bij ons de kinderbijslag volgend jaar met 35 euro omlaag gaat en dat Grieken de nieuwe Marokkanen zijn geworden.


Over de Grieken handelt een opvallende passage in de bijbehorende Macro Economische Verkenningen, die het Centraal Planbureau ook maar meteen op internet gooide. Normaal staan in de MEV dit soort zinnen: 'Het geraamde kwartaalpatroon spoort met wat de CPB-conjunctuurindicator op basis van een groot aantal voorlopende indicatoren aangeeft (zie figuur 3.1, rechts).'


Maar in het stukje over een eventuele exit uit de eurozone van Griekenland doet het CPB iets wat het nooit doet: op de hurken zittend omstandig aan de lezertjes uitleggen waarom dat een heel erg slecht idee zou zijn. 'Stel dat u als Nederlandse stoelenfabrikant stoelen heeft verkocht aan een restauranthouder op het Griekse eiland Samos. U heeft een vordering in euro's. Stel dat Griekenland uit de euro wordt gezet, in welke valuta luidt uw vordering dan, in euro's of in drachmen? Door de te verwachten devaluatie van de drachme maakt dat nogal wat uit.' En: 'Of de invoering van de euro indertijd nu wel of niet een goede zaak was, is nu niet relevant. Wat telt is dat de kosten van de afschaffing van de euro op korte termijn groot zullen zijn.'


Het CPB dat gaat uitleggen volgens de 'kijk, je hebt dus een appel en dan nog een appel'-methode. Dat kan maar één ding betekenen: ze zijn wanhopig nu de ratio en de cijfers het onderspit dreigen te delven.


Frits Wester

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden